15.09.2021 — 08:19

#Велике_будівництво-2022: в області готують нові проєкти, що будуть реалізовуватися в рамках програми Президента

На фінансування через програму Президента України “Велике будівництво” зможуть претендувати лише ті проєкти соціальної інфраструктури, в яких враховано сучасні  принципи комплексного підходу до проєктування, вимоги інклюзивності, безбар’єрності та енергоефективності. Проєкти закладів освіти обов’язково мають враховувати вимоги щодо облаштування Нового освітнього простору. На цьому наголосив заступник голови облдержадміністрації Сергій Ткачук у ході наради із представниками громад області, які мають намір у 2022 році залучити державне фінансування для будівництва шкіл, дитячих садочків або об’єктів спортивної інфраструктури.

Як зазначив Сергій Ткачук, наразі в області практично не залишилося довгобудів, при завершенні яких врахувати усі ці вимоги технічно уже не завжди було можливим. У 2019 році таких об’єктів було 42, але завдяки серйозній фінансовій підтримці держави та злагодженій роботі облдержадміністрації та громад майже всі вони мають бути завершені до кінця року. Об’єкти, які претендують на фінансування у 2022 році – це вже нові проєкти, а тому вони мають бути сучасними, як за технічними, так і за естетичними  характеристиками, і це в повній мірі має бути закладено ще на стадії проєктування.

Сергій Ткачук зауважив, що на 2022 рік для державного фінансування від області мають бути відібрані щонайменше 15 проєктів. Наразі, опрацювавши подані громадами пропозиції, в облдержадміністрації виокремили 18 проєктів, які після доопрацювання можуть претендувати на отримання коштів з ДФРР: це будівництво 8 шкіл, 5 садочків та 6 спортивних об’єктів.

Основне зауваження практично до всіх цих проєктів – повна чи часткова відсутність 3D-візуалізаціїї. Серед іншого – недотримання принципів безпечності та безбар’єрності середовища, відсутність комплексного підходу до планування території закладу та її благоустрою, тощо.

“Був свідком, як під час захисту проєктів у Мінрегіоні в одного з голів адміністрацій запитали: чи готові ви відпустити у цей заклад свою дитину? Так от, маємо будувати так, щоб ми готові були віддати туди наших дітей чи внуків, щоб ми хотіли, аби вони там навчалися, – наголосив заступник голови ОДА, звертаючись до представників громад. – Зараз потрібно у найкоротші терміни здійснити коригування проєктної документації, врахувавши всі зауваження. Фактично час на це маєте до кінця жовтня. Далі мають відбутися тендерні процедури, і до кінця грудня укладені договори на очікувану вартість будівництва. Лише ті проекти, по яких будуть укладені ці договори, зможуть отримати державне фінансування у 2022 році”.

У продовження наради заступниця директора Департаменту громад і капітального будівництва ОДА Світлана Пасічник, начальниця відділу містобудування та архітектури ОДА Людмила Дунаєвська та керівник ДП “Хмельницька обласна служба єдиного замовника” Андрій Колеснік більш детально розповіли керівникам громад про недоліки кожного з 18 представлених проєктів та надали рекомендації щодо їх усунення.

Вже у найближчі тижні зазначені проєкти будуть представлені для оцінки у Мінрегіон та Офіс Президента України.