16.09.2021 — 15:59

Результати брифінгу за 16 вересня. ВІДЕО

Сьогодні заступник голови ОДА Сергій Ткачук провів брифінг, присвячений питанням тарифів за послуги ЖКГ та підготовки опалювального сезону 2021-2022 років.

Головні тези брифінгу:

 ➡ Підготовка до опалювального сезону у Хмельницькій області здійснюється відповідно до графіка, більшість котелень уже готові до початку опалювального сезону. Аналогічна ситуація з підготовкою дорожнього господарства: згідно плану здійснюється заготівля солі, посипочної суміші, триває переобладнання транспортних засобів.

 ➡ На сьогоднішній день найбільш актуальною проблемою залишається питання вартості газу. Так, завдяки чіткій позиції Президента України Володимира Зеленського для населення передбачені однорічні контракти на газ власного видобутку в Україні або який буде придбаний НАК «Нафтогаз України» на ринку газу. Так, чітко зафіксований тариф для населення, який не буде змінюватися, становить 7,96 грн. за кубічний метр (без врахування розподілу).

 ➡ Що стосується централізованого теплопостачання, то ціна для населення також не буде підвищуватися, оскільки жодних підстав для цього немає. Сьогодні уже укладені і підписані договори з підприємствами теплокомуненерго  та НАК «Нафтогаз України» щодо фіксованої ціни 7,42 грн. за кубічний метр.

 ➡ Варто звернути увагу, що на сьогоднішній день тарифи на теплопостачання не регулюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). В рамках реформи децентралізації дані повноваження передані органам місцевого самоврядування. Відтак, тарифи для підприємств теплокомуненерго і усі інші тарифи на території області будуть затверджуватися органами місцевого самоврядування спільно з депутатським корпусом.

 ➡ Держава, в особі Президента та Уряду, забезпечила пільговий тариф на газ окремо для індивідуальних домогосподарств, і окремо для підприємств теплокомуненерго для вироблення тепла, яке в подальшому постачатиметься для обігріву житла і приміщень громадян.

 ➡ Україна входить в опалювальний сезон з достатнім обсягом закачаного газу, і його повністю вистачить на проходження опалювального сезону з врахуванням того обсягу, що знаходиться в газосховищах. Наразі в газосховищах України знаходиться 18 млрд кубометрів газу. Тому ризику для зриву опалювального сезону або нестачі газу для населення чи підприємств теплокомуненерго в частині лімітів взагалі немає.