22.09.2021 — 16:56

Володимир Юр’єв: Створення патронатних сімей на Хмельниччині вкрай важливе та необхідне для захисту прав та інтересів наших дітей

Одним з головних показників благополуччя суспільства є ставлення до дітей, які потрапили в скрутні життєві обставини або залишились без батьківського піклування. Чи не найкращим варіантом поліпшення їх життєвих умов є патронат над дитиною. Відтак створення хоча б однієї патронатної сім’ї в громаді дозволить ефективно реагувати на ситуації, коли дитина потрапляє в скрутні обставини.

Аби привернути увагу очільників громад до цього питання та прискорити процес створення в області патронатних сімей, в ОДА відбулась онлайн-зустріч з представниками громад щодо ефективної реалізації в області постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 року № 893 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною». Провів зустріч заступник голови ОДА Володимир Юр’єв.

Участь в нараді взяли представники підрозділів облдержадміністрації, які є виконавцями даної постанови, а саме: заступник начальника Служби у справах дітей Любов Тимофіїв, начальник управління Департаменту соціального захисту населення Вадим Маруняк та директор Хмельницького обласного центру соціальних служб Тетяна Власюк.

Звертаючись до присутніх, Володимир Юр’єв зазначив, що на даний час в області проживає 3391 сім’я, яка опинилася в складних життєвих обставинах, де виховуються 4828 дітей, що потребують якісних соціальних послуг.

“Вважаю, що питання, яке винесене сьогодні на порядок денний, є вкрай важливим та необхідним для захисту прав та інтересів наших дітей, а отже повинне якомога активніше вирішуватися в громадах,” – наголосив посадовець.

Варто зазначити, що держава передбачає фінансування на створення патронатних сімей у територіальних громадах та сприяє таким родинам у забезпеченні умов необхідних для захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками.

Стати кандидатом у патронатні вихователі досить просто, варто лише звернутися до служби у справах дітей за місцем свого фактичного проживання, подати заяву про намір стати патронатним вихователем та необхідні документи, пройти первинний відбір та отримати направлення на навчання. Після проходження необхідного навчання та отримання рекомендації про можливість надання послуги патронату укладається договір про умови запровадження патронату (створення сім’ї патронатного вихователя), опісля чого патронатна сім’я отримує поворотну фінансову допомогу – резервні кошти (2,5 прожиткового мінімуму на кожну дитину з розрахунку на двох дітей)

Нагадаємо, що в серпні поточного року було створено першу патронатну сім’ю у Кам’янець-Подільському районі, в яку влаштовано 4-х річного хлопчика із сім’ї, яка опинилася в складних життєвих обставинах.

Довідково: на даний час на території області функціонує 2 центри соціально-психологічної реабілітації дітей – у м. Хмельницькому та у Полонному, в яких можуть проживати та бути на повному державному утриманні 60 дітей терміном на 9 місяців.

Наразі в області ведеться активна робота щодо створення ще одного такого центру на 50-60 дітей вищезазначеної категорії.