23.09.2021 — 19:43

Робочий візит голови Державної архівної служби України Анатолія Хромова на Хмельниччину

Сьогодні із робочим візитом на Хмельниччині перебуває голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

Розпочався візит з відвідин Державного архіву Хмельницької області, де високопосадовець оглянув приміщення для зберігання архівних документів та ознайомився із деталями реставрації документів, що постраждали під час пожежі у 2003 році в Кам’янець-Подільському міському архіві. Також поспілкувався з керівництвом обласного архіву, обговорив питання цифровізації документів, організації подальшої роботи архівних установ області, окреслив пріоритети розвитку архівної справи.

Далі Анатолій Хромов зустрівся із головою облдержадміністрації Сергієм Гамалієм, його заступником Володимиром Юр’євим та головою обласної ради Віолетою Лабазюк.

Спілкуючись з головою Укрдержархіву, Сергій Гамалій поінформував про організацію роботи архівних установ  області в умовах змін адміністративно-територіального поділу та окреслив основні напрями роботи державних архівів, зокрема й оцифрування даних та забезпечення вільного доступу громадян до документів.

Очільник області зазначив, що в області утворено 3 архівні відділи при райдержадміністраціях, також  працюють 6 архівів при міських радах та 23 трудових архіва.

У свою чергу, голова Державної архівної служби України відмітив, що на Хмельниччині реорганізація, яка відбувалась під час укрупнення районів, пройшла зразково. “Налагоджена робота укрупнених архівних відділів з локалізацією як у нових центрах, так і колишніх районних,”- підкреслив Анатолій Хромов.

Зазначимо, що в умовах сьогодення, коли карантинні заходи обмежують кількість відвідувачів для архівів постало питання цифровізації даних таких установ.

 

“Для цих цілей в Державному архіві створено сектор цифрових та інформаційних технологій, яким  за кілька років оцифровано понад 5 млн документів,”- зазначив Сергій Гамалій й додав, що саме цифровізація інформації дозволяє розширити коло читачів, адже документи, які вже оцифровані, можна переглянути як на сторінці обласного архіву, так і на офіційній сторінці у мережі facebook.

Загалом в системі національного архівного фонду України знаходиться 82 млн справ, які потребують оцифрування.

“Наразі абсолютним трендом останніх тисячоліть став пошук родоводу, власного коріння, яке свідчить про утвердження громадянського суспільства, адже розуміння і створення України крізь призму сімейної історії руйнує ті міфи, які акумулювалися і продовжують створюватися як в Україні, так і за кордоном.”- сказав голова Укрдержархіву.

На завершення спілкування присутні висловили бачення подальшої співпраці задля розвитку та популяризації архівної справи.