23.09.2021 — 19:52

В ОДА обговорили питання вакцинації працівників закладів освіти

Сьогодні під головуванням заступника голови ОДА Володимира Юр’єва відбулася онлайн нарада для керівників структурних підрозділів з питань освіти органів місцевого самоврядування та керівників закладів освіти. Нарада була присвячена 2 актуальним питанням: вакцинація працівників закладів освіти та початок опалювального сезону у закладах освіти.

До спільного обговорення порушених питань також долучилися т. в. о. директора Департаменту освіти, науки, молоді та спорту ОДА Дарія Басюк, в.о. генерального директора ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Микола Габрикевич та директор Управління Державної служби якості освіти у Хмельницькій області Валерій Олійник.

Нагадаємо, що із сьогоднішнього дня Україна перейшла у «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. У зв’язку з цим Уряд оновив карантинні умови, зокрема щодо роботи закладів освіти. Так, при “жовтому” рівні відвідування закладів освіти здобувачами освіти буде дозволено за умови наявності не менш ніж у 80% працівників закладу освіти одного з обов’язкових документів про наявність щеплення. Якщо в закладі освіти менш ніж 80% працівників, які мають один із необхідних документів, навчання має продовжуватися з використанням технологій дистанційного навчання. Поряд з цим, умова щодо наявності 80% вакцинованого персоналу не поширюватиметься на заклади дошкільної освіти, спеціальні заклади загальної середньої освіти, 1-4 класи закладів загальної середньої освіти. Вони продовжуватимуть працювати в очному форматі з дотриманням протиепідемічних норм. Такий «виняток» діятиме при «жовтому» та «червоному» рівнях епіднебезпеки.

Звертаючись до учасників  наради, в першу чергу, Володимир Юр’єв, подякував керівникам закладів, які спільними зусиллями із власними колективами досягли необхідного відсотка вакцинації, та одночасно висловив занепокоєння щодо тих закладів, у яких наразі не вакциновано жодного працівника. Він повідомив, що в області організовано дистанційну роботу в 199 закладах. Це складає 35,5 % від загальної кількості. Один навчальний заклад перейшов на дистанційну форму навчання через карантин викликаний золотистим стафілококом, інші – через низький рівень вакцинованих працівників закладів освіти.

“Звертаюся до керівників з розумінням того, що ви надаєте послуги саме для наших дітей. Тому ризик досить високий. Ми зобов’язані усі 100% вакцинуватися,” – сказав посадовець. Також Володимир Васильович вкотре зазначив, що на сьогодні область повністю забезпечена вакциною, організована робота пунктів щеплень та працюють мобільні бригади, які виїжджають до населеного пункту для проведення щеплення.

В продовження наради, начальник відділу матеріально-технічного забезпечення, охорони праці, техніки безпеки Комунального закладу “Центр організаційно-господарського забезпечення закладів освіти” Віталій Синчук проінформував присутніх про готовність закладів освіти до початку опалювального сезону. У контексті розгляду даного питання проведено конструктивний діалог між усіма учасниками, задля вирішення існуючих проблем.