08.09.2016 — 17:57

На Білогірщині запрацювали очисні споруди

img_6574

8 вересня у Білогірському районі відбулося відкриття першої черги очисних споруд, які очищуватимуть каналізаційні стоки районного центру. Урочистості з нагоди відкриття комплексу відбулись за участю голови обласної державної адміністрації Олександра Корнійчука, голови райдержадміністрації Романа Муляра, громадськості району.

«Із пуском очисних споруд  відійде в минуле проблема очищення водного фонду, а в даному випадку річки Горинь та прилеглих територій. Цю проблему не вдавалося вирішити роками на Білогірщині», – зазначив Олександр Олександрович.

Роман Муляр в свою чергу подякував всім тим, хто брав участь в розробці проекту, будівництві об’єкту та висловив надію, що за підтримки керівництва області вдасться побудувати другу чергу очисних споруд, яка буде включати ще будівництво додаткових ємкостей  для відведення стоків з центральної районної лікарні.

До нинішнього часу в Білогір’ї стічні води, які надходили від житлового сектору та інших об’єктів соціальної інфраструктури селища, перекачувалися в балку за межами населеного пункту каналізаційно-насосною станцією.

img_6576

В 2000 році була виготовлена проектна документація на нові очисні споруди і в 2001 році розпочато будівництво. За рахунок коштів державного бюджету були проведені земельні роботи і закуплено обладнання. Але у зв’язку з відсутністю подальшого фінансування роботи були призупинені.

Вже в  2012 році з державного бюджету було виділено незначну частину коштів 121,26 тис.грн., на які були влаштовані фундаменти, частково проведено монтаж ємності для стоків.

Новий поштовх будівництво отримало 2015 року, коли  Кабінетом Міністрів України були виділені кошти з Державного фонду регіонального розвитку на завершення будівництва першої черги очисних споруд. Було передбачено 3,8 млн.грн. і 675 тис.грн. з місцевого бюджету.

В процесі будівництва було замінено також застарілу технологію очистки стічних вод і проведено коригування проекту на нову сучаснішу систему очистки КУБО. Фактично будівництво було профінансовано в 2015 році за рахунок державного бюджету 3,12 млн.грн. і місцевого 370 тис.грн. ще 200 тис.грн. було передбачено у 2016 році на погашення кредиторської заборгованості.

dsc_0606-1