30.09.2021 — 16:00

У Славуті триває робота по утилізації небезпечних речовин

Сьогодні у місті Славута проведено чергову нараду щодо обговорення ходу утилізації заборонених до використання пестицидів та агрохімікатів.

Директорка Департаменту природних ресурсів та екології ОДА Ганна Богданович зазначила, що у ході інвентаризації обсягів накопичення непридатних та заборонених до використання пестицидів та агрохімікатів, в Хмельницькій області накопичено 253,5 тонн непридатних та прострочених хімічних засобів захисту рослин, які зберігаються у 11 місцях.

Тож, аби зменшити обсяг накопичених хімічних засобів за ініціативи голови ОДА Сергія Гамалія в області успішно реалізуються заходи, передбачені Програмою охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на 2021-2025 роки. На такі цілі у 2021 році з обласного бюджету виділено  більше 6 мільйонів грн.

Впродовж року заплановано очищення 9 місць зберігання, в яких знаходяться 47,4 тонни непридатних та заборонених хімічних засобів захисту рослин. Всього, до кінця року планується забезпечити утилізацію 81 тонни хімічних засобів захисту рослин.

Відтак, після реалізації зазначеного проекту в області залишиться ще три місця зберігання хімічних засобів захисту рослин – місто Волочиськ (92 тони), місто Полонне (68,2 тони) та залишок у місті Славуті (12,3 тони).

Після наради, посадовці оглянули хід виконання робіт з утилізації хімічних засобів. Варто відзначити, що завдяки  договору з ТОВ «ЕКО НОВА» та залученню, в якості субпідрядника, Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій триває утилізація 33,6 тонни небезпечних речовин, які підлягають утилізації у 2021 році, що знаходяться у місті Славута.