20.10.2021 — 11:30

Володимир Юр’єв відвідав Плужненську гімназію

“Найголовніше, про що ми маємо подбати – це належна підтримка вихованців Плужненської гімназії, бо на їх долю і так випало чимало випробувань, найважче з яких – це відсутність родинного тепла та стабільності в житті. Друге важливе завдання – зберегти сам заклад, хоча і в іншому форматі,” – саме на цьому наголосив заступник голови облдержадміністрації Володимир Юр’єв під час відвідин закладу у ході робочої поїздки в Плужненську територіальну громаду.

Спільно з в.о. директора Департаменту освіти, науки, молоді і спорту Хмельницької ОДА Дарією Басюк посадовець ознайомився з матеріально технічною базою закладу, організацією навчального процесу та умовами проживання вихованців, поспілкувався з керівництвом та працівниками гімназії. Також в розмові взяв участь Плужненський сільський голова Віталій Мартинюк.

Головне питання порядку денного – пошук можливих шляхів переформатування роботи Плужненської гімназії Хмельницької обласної ради, адже згідно із чинним законодавством працювати та отримувати фінансування в існуючому статусі вона зможе лише до кінця поточного року, або у крайньому разі, за умови прийняття відповідного рішення засновником – до кінця 2021/2022 навчального року.

Питання це постало у зв’язку із реалізацією в державі декількох важливих реформ у сфері освіти, медицини та інституційного догляду, і наразі ця гімназія  – єдиний такий навчальний заклад в області, подальша доля якого досі не визначена. Донедавна він функціонував як загальноосвітня санаторна школа, де діти мали можливість навчатися та одночасно оздоровитися. З червня 2021 року – уже як гімназія.

У складі закладу збережено інтернат (пансіон) з цілодобовим частковим утриманням вихованців за рахунок засновника, тобто діти тут навчаються, живуть, харчуються, проводять дозвілля, а за необхідності – можуть отримати і первинну медичну допомогу, адже в закладі функціонує лікувальний корпус.

Навчання тут передбачено для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей із сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Станом на 05 вересня 2021 року учнівський контингент складає 145 учнів, з них 2 дитини-сироти та 21 дитина, батьки яких позбавлені батьківського піклування; 122 дитини – діти із сімей, які потрапили у складні життєві обставини. Зараз у  закладі перебувають діти з різних регіонів області, в тому числі і закладів, які були ліквідовані раніше.

Ознайомившись із закладом, Володимир Юр’єв і Дарія Басюк відзначили високий рівень організації його роботи, потужну матеріальну базу та високий професіоналізм працівників, наголосивши, що в будь-якому випадку необхідно докласти усіх зусиль, аби Плужненська гімназія і надалі працювала. В якому саме статусі – питання поки відкрите. Володимир Васильович зазначив, що обласна адміністрація готова розглянути будь-які пропозиції, що допоможуть обрати оптимальний шлях перетворення цього закладу.

“Сьогодні ми хочемо почути думку представників Плужненської громади та колективу закладу, адже саме на місці найкраще знають усі проблеми та потенційні можливості. Разом з тим, спільно з обласною радою напрацьовуємо і свої варіанти, – сказав посадовець. – Переконаний, що тільки так, у процесі конструктивного діалогу, зможемо зберегти цей прекрасний заклад, у який вкладено стільки праці, а найголовніше – дати дітям, які тут навчаються, можливість жити та здобувати освіту у належних умовах”.

Таким чином, уже найближчим часом Плужненська ТГ та керівництво гімназії мають представити Департаменту освіти, науки, молоді і спорту ОДА своє бачення шляхів вирішення питання, аби при ухваленні рішення була змога максимально врахувати інтереси усіх зацікавлених сторін. Останнє ж слово залишиться за засновником закладу – Хмельницькою обласною радою. Саме депутати під час сесії вирішать, який із запропонованих варіантів буде втілений в життя.