20.10.2021 — 17:27

Відбулася зустріч з Надзвичайним і Повноважним Посолом Швейцарської Конфедерації в Україні

Сьогодні з офіційним візитом на Хмельниччину завітали Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні Клод Вільд,  радник Надзвичайного і Повноважного Посла Швейцарської Конфедерації в Україні, керівник проєктів Посольства Олена Чернеженко. Зустрічали іноземну делегацію перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін та заступник голови ОДА Сергій Ткачук. До спілкування також долучилися директорка Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА Інна Михайлова та представники Департаменту економічного розвитку ОДА, директорка Агенції регіонального розвитку Хмельницької області Катерина Савчук.

Метою зустрічі стало обговорення питань співробітництва між Україною і Швейцарською Конфедерацію, зміцнення ділових і партнерських стосунків.

Вітаючи почесних гостей, Сергій Тюрін передав слова вітання від голови ОДА Сергія Гамалія та впевненість у зміцненні співпраці у освітній, технічній, гуманітарній та безпековій сферах.

“Швейцарська Конфедерація увійшла до списку 10 найбільших донорів України, системно й постійно надаючи фінансову та експертну допомогу нашій державі,”- зазначив посадовець.

Варто відмітити, що між Україною та Швейцарською Конфедерацією підписано низку двосторонніх документів, зокрема  меморандуми щодо виконання Швейцарської програми співробітництва на 2020-2023 роки в Україні та підготовки та змісту Конференції щодо реформ в Україні 2022 року.

Крім цього, існують різнопланові відносини і на регіональному рівні.

“На сьогодні річний товарообіг підприємств нашої області з компаніями зі Швейцарії становить близько 2 млн дол. США (експорт більше 0,5 млн дол., імпорт – близько 1,5 млн дол.). Експортуються готові харчові продукти, машини та обладнання, деревину, текстильні вироби; різні промислові товари. Імпортуємо – електротехнічне обладнання, оптичні та фотографічні апарати, полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них, продукцію хімічної та фармацевтичної промисловості та інше,” – додав перший заступник голови ОДА.

Сергій Тюрін запевнив, що існують всі можливості для розширення відносин, і Швейцарія може стати одним з важливих зовнішньоекономічних партнерів нашої області. Відтак, перспективними напрямами економічної співпраці є сільське господарство, машинобудування і металообробка та легкої промисловості. Також посадовець звернув, що  на території області утворено 2 індустріальних парки (“Хмельницький” – 91 га і “Славута” – 50 га), крім цього, в області є вільні земельні ділянки та інші об’єкти, які можуть бути запропоновані для розміщення підприємств.

У свою чергу, пан Посол відзначив, що це не перший візит на Хмельниччину, адже впродовж 2 років діяльності є позитивні моменти співпраці, зокрема у місто Славута залучено кошти швейцарських інвесторів та реалізовано виробництво продукції європейського стандарту, яка реалізується не лише для громадян України, а й експортується на європейські ринки. Також планується розміщення логістичного центру у місті Славута.

Крім цього, Клод Вільд поінформував, що проєкт виробництва апаратів штучної вентиляції легенів за швейцарською технологією на потужностях українського державного підприємства «Новатор» дає можливість постачання цих локалізованих виробів за кордон, зокрема до країни Африки та Азії. При цьому Хмельниччина є ідеальним місцем для його реалізації, оскільки її географічне розміщення дозволить зменшити терміни доставки таких виробів.

Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні висловив підтримку й запевнив в подальшій співпраці для реалізації й інших проєктів та зміцнення стосунків.

Окремо присутні обговорили питання зростання вартості природного газу на європейських хабах, у зв’язку із чим область і країна загалом опинилась у певній енергетичній кризі. “З огляду на це, надзвичайно актуальним є питання енергоефективності та енергозбереження, і ми зацікавлені у реалізації нових інноваційних проєктів та обміном досвідом у цій сфері,”- зазначив Сергій Ткачук.

Також перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін поінформував щодо впровадження стандартів та практик у різних сферах економічної і соціальної діяльності. “В області реалізується експериментальний проект зі створення регіональних Офісів євроінтеграції. Наразі здійснюється робота з облаштуванням приміщення під Офіс,”- додав Сергій Тюрін.

На завершення зустрічі сторони обмінялись символічними подарунками та зробили спільне пам’ятне фото.