05.11.2021 — 16:13

Наша мета – зберегти автошляхи області!

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Сергій Гамалій, розпочинаючи нараду щодо питання забезпечення на дорогах області габаритно-вагового контролю. Участь в нараді взяли заступник голови ОДА Володимир Білик, керівники ГУ Національної поліції в області, Придністровського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки, а також представники агрокомпаній.

Варто зазначити, що з 1 жовтня набрали чинності нові зміни в законодавстві, якими передбачається автоматична фіксація порушень габаритно-вагових параметрів, разом із цим, підвищено відповідальність автомобільних перевізників за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм. Крім цього, уже працюють системи WIM, якими здійснюється зважування автомобіля в русі.

Як зазначив начальник Придністровського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки Віталій Дзюба, такі зміни  дали позитивний результат і зменшили кількість випадків порушення габаритно-вагових обмежень. Загалом з початку року в області зафіксовано 494 факти перенавантаження транспортних засобів.

Змінами в нормативних актах передбачено відповідальність за перенавантаження і вантажовідправника, у разі фіксації порушення. Також Віталій Дзюба зазначив, що на Хмельниччині буде встановлено додаткові стаціонарні пости, крім цього, у разі зупинення авто працівниками Укртрансбезпеки буде здійснюватись супровід автотранспорту до найближчого зважувального комплексу в межах 50 км, тому не варто ігнорувати правила вантажних перевезень та намагатись уникнути пунктів габаритно-вагового контролю.

У ході спілкування, Сергій Гамалій звернув увагу, що на сьогодні ще проводиться збір врожаю коренеплодів, та здійснюються підготовчі роботи на полях до зимового періоду. “Уже неодноразово спостерігалася ситуація, коли вантажівки з зібраними культурами, виїзджаючи з полів забруднюють дорожнє покриття. Тому хочу наголосити на обов’язковому контролі за збереженням чистоти на автошляхах та тентуванню кузовів, адже це зменшить кількість аварійних ситуацій та збереже дороги від руйнування”, – зазначив очільник області.

Також представникам агрокомпаній наголошено на обов’язковому отриманні дозволів на перевезення сільськогосподарської техніки на спеціальному обладнанні та на здійсненні руху техніки лише визначеними дорогами.

За результатами наради, учасники досягли усної домовленості щодо неухильного дотримання законодавства, норм та стандартів, аби спільними зусиллями та діями зберегти дорожнє покриття області.