18.11.2021 — 17:18

Сергій Гамалій зустрівся з відомою українською режисеркою та сценаристкою Лесею Харченко

Розвиток кіноіндустрії та підтримка вітчизняного кіномистецтва – це один із важливих напрямків роботи голови ОДА Сергій Гамалія. Кіно – це не лише спосіб популяризувати наш край, його красу та велич, а й можливість показати його минуле, розповісти про невідомі сторінки нашої історії та життя громадян.

Саме про одну з таких сторінок має на меті розкрити у своїй документальній стрічці відома режисерка Леся Харченко, яка зараз із своєю знімальною групою працює на Хмельниччині. Сьогодні Сергій Гамалій мав нагоду особисто поспілкуватися з пані Лесею та обговорити з нею деталі роботи над кінокартиною.

Як розповіла гостя, це має бути 60-ти хвилинна кінострічка, і частина її буде відзнята саме в нашій області, адже в основу фільму покладена історія уродженки Хмельниччини – Євгенії Сидорової (Роцидло). Розповідає вона про життя жінки та її родини, які потерпіли від двох тоталітарних режимів: радянського і нацистського.

Наразі зйомки розпочалися у Хмельницькому обласному архіві, де у спеціалізованому сховищі зберігаються документи, які тривалий час мали гриф “секретно”, зокрема справи засуджених під час масових репресій та ряд фільтраційних справ. Саме там і віднайшли справу героїні, яка містить чималу кількість протоколів допитів і матеріалів про те, як складалась її доля, а також про примусове вивезення на роботи в Німеччину (жіночий концтабір Равенсбрюк). Офіційно справа завершена у 1960 році. Як вважають наукові працівники архіву, до того часу жінка вважалась шпигункою та перебувала під пильним контролем спецслужб.

Директорка архіву Катерина Бурдуваліс розповіла, що наразі вдалось віднайти членів родинни героїні, зокрема архівно-слідчу справу батька Євгенії. З архівних документів видно, що він був розстріляний колишньою владою у підозрі за шпигунство. Проте у справах відсутня чимала кількість сторінок, що вказує на редагування тодішньою владою історії долі багатьох людей та історію цілої країни.

Як зазначив Сергій Гамалій, відкритість та прозорість діяльності обласного архіву допомагає віднайти низку історичних документів та матеріалів.

“Завдяки відтворенню у кінострічках архівних документів ми зможемо розказати та показати нашим громадянам справжню історію нашого народу. Я вважаю, що це наш обов’язок – розповісти нашим нащадкам правдиві факти про життя людей,”- додав очільник області.

Варто зазначити, що фінансування зйомок взяло на себе Міністерство закордонних справ Німеччини.