21.11.2021 — 13:52

Вільні творити майбутнє: Хмельниччина відзначає День Гідності і Свободи

Українці – горда і волелюбна нація, тому споконвічно спроби ворогів, як зовнішніх, так і внутрішніх, нав’язати нам шлях розвитку, який суперечить нашій національній ідеї, завжди отримували гідну відсіч. Свідчення тому – століття боротьби за свободу і незалежність України. Ми зробили чіткий вибір: стати демократичною та вільною країною, йти власним шляхом розвитку, незважаючи на усі перепони, помилки та труднощі. І цей вибір українці підтверджують щоразу, коли постає загроза зміни проєвропейського курсу держави.

Помаранчева революція 2004 року, Революція Гідності 2013 – 2014 років,  героїчний захист кордонів держави на сході, незалежності та територіальної цілісності своєї держави, геополітичного вибору нашого народу ціною тисяч життів наших воїнів – це підтвердження того, що ми вільні творити своє майбутнє, і ніхто й ніколи не знищить прагнення українців до гідності та свободи, а також до життя в європейській сім’ї народів.

Дуже символічно, що День Гідності та Свободи відзначається саме 21 листопада – у день початку Помаранчевої революції у 2004 році і Революції Гідності у 2013-му, бо знаменує він день єдності українців та їх готовність відстоювати цілісність і незалежність своєї країни, пам’ятати усіх, хто боровся за вільну Україну у різні часи, а також реалізувати своє право самим визначати майбутнє, вірити в себе і перемагати.

Сьогодні ми вшановуємо усіх тих, завдяки кому наш європейський вибір є реальністю, усіх, хто віддав за нього життя і здоров’я, усіх, хто, незважаючи на небезпеку, заявив на Майдані про право українців бути європейською нацією, усіх, хто і сьогодні боронить мир і спокій в Україні.

Схилити голови перед світлою пам’яттю Героїв та пригадати буремні місяці Революції Гідності сьогодні до пам’ятника Небесній Сотні, що в обласному центрі, прийшли безпосередні учасники тих подій, члени їх родин, представники обласної, районної та міської влади, правоохоронці, громадськість.

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих за Україну та поклали квіти до меморіалів.