14.12.2021 — 16:00

Палац Сангушків увійшов до переліку 12 об’єктів європейської спадщини, які перебувають під загрозою зникнення

14 грудня 2021 року у неурядовій європейській організації, яка є європейським голосом громадянського суспільства, що опікується памятками природи та культури Європи та Інститутом Європейського інвестиційного банку Europa Nostra визначено перелік 12 об’єктів європейської спадщини, які перебувають під загрозою зникнення, що увійшли у короткий список програми “7 Most Endangered Programme”.

Відтак, до переліку об’єктів культурної спадщини, які перебувають під загрозою зникнення на 2022 рік увійшли:

 ➡ Палац князів Сангушків, місто Ізяслав Хмельницької області, УКРАЇНА
➡ Міст Зогу, АЛБАНІЯ
➡ МонастирРеколье, Нивель, БЕЛЬГІЯ
➡ Село Доель і культурний ландшафт, БЕЛЬГІЯ
➡ Місто-сад Ла Бьютт Руж , біля Парижа, ФРАНЦІЯ
➡ Історичний центр міста Штольберг, НІМЕЧЧИНА
➡ Ванни Нептуна, Купальні Геркулеса, РУМУНИЯ
➡ Палац Орлеан-Бурбон, біляКадіса, ІСПАНІЯ
➡ Синагога в Іхарі / Церква св. Антонія, Іхар, ІСПАНІЯ
➡ Промислова зона Льовхольмена, Стокгольм, ШВЕЦІЯ
➡ Форт Кревекер, Ден Бош, НІДЕРЛАНДИ
➡ Скульптурні композиції Бучацької ратуші, УКРАЇНА

Вибір номінантів здійснювався на основі видатної значущості спадщини та культурної цінності кожного з об’єктів, а також на основі серйозної небезпеки, з якою вони стикаються сьогодні. Критеріями відбору були: рівень залучення місцевих громад, прихильність державних та приватних зацікавлених сторін до порятунку цих об’єктів, а також  потенціал даних об’єктів.

Номінував палац Сангушків в Ізяславі до участі в проєкті “7 Most Endangered Programme” окремий учасник Europa Nostra пан Дірк Ян Теодор Смітс ван Ойвен.

Остаточний список 7 об’єктів культурної спадщини, які перебувають під загрозою зникнення буде оприлюднено навесні 2022 року.

Варто зазначити, що програма “7 Most Endangered Programme” здійснюється завдяки Europa Nostra у партнерстві з European Investment Bank Institute. Вона також має підтримку програми Creative Europe Європейського Союзу. Ця програма, започаткована у 2013 році, є частиною кампанії громадянського суспільства зі збереження спадщини Європи, що перебуває під загрозою зникнення. Вона підвищує обізнаність, готує незалежні оцінки та пропонує рекомендації щодо дій. Вона також надає грант у розмірі 10 000 євро на кожну внесену в перелік пам’ятку, щоб допомогти у здійсненні узгодженої діяльності, яка сприятиме порятунку об’єкта, що знаходиться під загрозою. У більшості випадків внесення об’єктів, що перебувають під загрозою зникнення, служить каталізатором і стимулом для мобілізації необхідної державної або приватної підтримки, включаючи фінансування.

Нагадаємо, Палац Сангушків був побудований у другій половині 18 століття для знатної польсько-литовської родини у місті Ізяслав Хмельницької області, що на території сучасної України. Величну споруду спроектував архітектор Паоло Антоніо Фонтана, також до проєктних робіт долучився архітектор Якуб Фонтана.

Наприкінці 19 століття Палац був переобладнаний на казарму для військових військ, а у 1944 році в результаті артилерійського обстрілу та наступного вогню будівля була значно пошкоджена.

У 1963 році палац Сангушків був включений у перелік об’єктів, що знаходяться під охороню держави, проте незважаючи на визнаний статус, деградація будівлі невпинно продовжувалася, головним чином через брак коштів та ремонтні роботи. Те, що залишилося від решти конструкцій палацу, зараз знаходиться під серйозною загрозою через вплив погодних умов та вандалізм.

З метою здійснення заходів із охорони і збереження об’єктів культурної спадщини розташованих на території Ізяславської міської територіальної громади, розвитку туризму, проведенні інформаційної та культурно-освітньої роботи щодо популяризації культурної спадщини, духовного збагачення громадян 14 вересня 2021 року рішенням Ізяславської міської ради було створено комунальний заклад «Палац Сангушків».

Наразі  ведеться розробка науково-проєктної документації «Реставрація Садиби в м. Ізяслав Хмельницької області: Палац (охор. № 758/1), Дворик з аркадами (охор. №758/2, без Флігеля), а також протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи».