20.09.2016 — 15:55

Хмельниччина друга з областей, де зібрано рекордний за останні роки урожай

Сьогодні під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка відбулась селекторна нарада з питань сівби озимих культур та проведення комплексу осінньо-польових робіт у 2016 році.

В студії селекторного зв’язку Хмельниччину представив заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко.

img_4807

Відкриваючи селекторну нараду Максим Петрович зазначив, що в багатьох позиціях зібрано рекордний за останні роки об’єм зерна. Зокрема, хліборобами Вінничини зібрано пшениці  58,8 ц/га., Хмельниччини – 57,8 ц/га., Черкащини – 52, 9 ц/га., Київщина 52,4 ц/га. – це найвищий показник урожайності по Україні.

“Дещо складна ситуація з посівними роботами, адже в цьому році як і в минулому маємо посуху, в той же час в арго-технічні терміни визначено проведення осінньо-польових робіт, що являється запорукою доброго врожаю. Маємо надію, що погодні умови будуть сприятливі для аграріїв та результати сівби в цьому році принесуть нам гарний урожай в наступному .

Також під час наради обговорено питання ходу виконання осінньо-польових робіт, ситуації з погодою та надано рекомендації науковців щодо агротехнічних заходів в поточних умовах.

“Підводячи підсумки наради можу сказати, що в цілому маємо позитивний результат по збору урожайності. Що стосується погоди, то в нас є перспектива, що все зміниться на краще і аграрії встигнуть в терміни завершити посівну кампанію”, – додав перший заступник.

img_4805

В свою чергу, Володимир Кальніченко доповів присутнім про стан осінньо-польових робіт на Хмельниччині.

Так, загальна посівна площа урожаю 2016 року склала 1 млн. 149,2 тис. га, що на 21 тис. га більше минулого року. Повністю завершено збирання ранніх зернових і зернобобових культур,    валовий збір яких становить 1 млн. 938 тис. тонн, що на 220 тис. тонн більше ніж торік, при середній урожайності 53,7 ц/га.

Валове виробництво нашого основного хліба – озимої пшениці складає понад 1 млн. 300 тис. тонн, урожайність – 57 ц/га.

Завершено збирання озимого ріпаку, валовий збір  якого становить 125 тис. тонн при урожайності 29 ц/га (+ 5 ц/га до 2015 р.).

За рівнем урожайності Хмельниччина посідає друге місце в державі.

На даний час продовжується збирання пізніх культур, таких як кукурудза, зерно, соя, соняшник. Повністю завершено збір картоплі, наближається до завершення збирання овочів.

З початку серпня настали оптимальні строки посіву озимого ріпаку під урожай наступного року.  Всіма районами  посіяно понад 70 тис. га цієї культури, що становить 118% до прогнозу.

“Сьогодні перед нами стоїть важливе завдання – закласти фундамент урожаю наступного року – провести сівбу озимих зернових культур, яких планується посіяти 231 тис. га, з них 208 тис. га озимої пшениці. Згідно попередніх даних, під урожай 2017 року агроформуваннями всіх форм власності вже посіяно 36,6 тис. га озимих зернових культур, що становить 16% до прогнозу. За добу посіяно понад 11 тис. га озимини. Темпи проведення посівних робіт на 20 тис. га відстають від торішніх, але запевняю, що прогнозні завдання будуть виконані в оптимальні строки і у повному обсязі”, – зазначив Володимир Ілліч.