13.01.2022 — 15:35

Результати брифінгу щодо COVID-19 за 13.01.2022. ВІДЕО

Про ситуацію в області із захворюваністю на COVID-19 та хід вакцинальної кампанії розповів під час брифінгу заступник голови ОДА Сергій Ткачук.

Основні тези брифінгу

➡ За минулу добу зареєстровано 367 нових випадків COVID-19, з них 19 – діти, 11 медичні працівники. Розгорнуто 2087 ліжок для надання стаціонарної допомоги хворим з коронавірусом. Зараз у лікувальних закладах перебуває 633 таких хворих, 3236 – лікуються  амбулаторно.

➡  Спостерігається тенденція до зростання кількості випадків COVID-19, тому дуже важливою є активізація вакцинальної кампанії, адже світовий досвід доводить, що вакцинація знижує ризик захворіти, а у разі хвороби значно полегшує її перебіг та запобігає важким ускладненням і госпіталізації. Загалом в області від COVID-19 вакциновано 1 дозою 869257 осіб з 1086695 мешканців області, які підлягають вакцинації, 2 дозами – 419280 осіб (близько 39% дорослого населення). Триває також вакцинація дітей. Дітям віком 12-15 років зроблено  634 щеплення, 16-17 років – 3099 щеплень.

➡ На Хмельниччині також розпочали проводити щеплення бустерною дозою вакцини осіб, що були щеплені понад 6 місяців тому. Комбінації вакцин затверджені МОЗ України відповідно до рекомендацій експертів з вакцинації. Бустерна доза підвищує рівень захисту від коронавірусу, що уже доведено світовою практикою. Рівень захисту, що знижується після вакцинації з часом, завдяки введенню бустерної дози знову зростає до 75%. Наразі бустерну дозу в області отримала 901 особа. Бустерну дозу можуть вільно отримати усі бажаючі, у яких минуло 6 і більше місяців після введення другої дози вакцини,  у будь-якому центрі масової вакцинації чи пункті вакцинації. Усі вакцини наявні в області в достатній кількості.

➡ Лабораторією ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” проводяться дослідження на наявність штаму “Дельта” у зразках біоматеріалів, відібраних у хворих мешканців області. Під час останнього дослідження такий штам виявлений лише у частині зразків, що свідчить про те, що в області циркулюють також інші штами. Які саме – має встановити центральна лабораторія у м.Києві. Наразі результатів досліджень направлених зразків поки немає.

➡ Згідно із наказом МОЗ України, з 31 січня буде розширено перелік категорій працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації від COVID-19. До цієї дати мають вакцинуватися працівники органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності, комунальних підприємств, установ та організацій. Працівники, які не отримають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати, окрім осіб, які мають абсолютні протипоказання до щеплень від коронавірусної хвороби та медичний висновок на підтвердження цього.