10.02.2022 — 17:48

Брифінг за 10.02.2022. ВІДЕО

Сьогодні про ситуацію в області з COVID-19 та встановлення “червоного” рівня епідемічної небезпеки на Хмельниччині розповів під час брифінгу перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін.

Головні тези

➡ Ситуація із захворюваністю на COVID-19 в області залишається досить складною. Через це, відповідно до рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС, з 00.00 год 11 лютого 2022 року, Хмельницька область переходить до “червоного” рівня протиепідемічних обмежень.

➡ За добу в області зареєстровано 2109 хворих на COVID-19, з них 114 дітей та 64 медпрацівники. На жаль, зареєстровано також 15 летальних випадків. Наразі в області активних хворих – 29179, з них на стаціонарному лікуванні перебуває 1353 особи (4,6%).

➡ Щоденно на дослідження до вірусологічної лабораторії Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб надходить понад 4 тисячі зразків. Практично 70% з них є позитивними на COVID-19. Також реєструється зростання кількості випадків грипу та ГРВІ.

➡ Згідно досліджень референс-лабораторії, практично всі проби інфіковані штамом “Омікрон”. Для нього характерний більш легкий перебіг захворювання, тому у порівняні із попередніми хвилями COVID-19 завантаженість ліжок з киснем у закладах для стаціонарного лікування коронавірусної хвороби значно нижча.

➡ Від завтра діятимуть обмеження, встановлені постановою КМУ від 9 грудня 2020 р. № 1236 “Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” (зі змінами), для “червоного” рівня епідемічної небезпеки. Зокрема, забороняється робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос, робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо, робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл, робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів, проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів, робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

➡ Обмеження червоного рівня не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів “зеленого” COVID-сертифікату. В “червоній” зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів. Заклади освіти працюють, лише якщо 100% працівників мають “зелений” COVID-сертифікат.

➡ Наразі обласна комісія з питань ТЕБ і НС рекомендувала органам місцевого самоврядування приймати рішення про переведення навчального процесу у дистанційний режим з урахуванням ситуації із захворюваністю в регіоні. Зараз на дистанційне навчання повністю перейшли 403 заклади загальної середньої освіти, ще у 48 закладах дистанційно навчаються 5-11 класи. Також повністю призупинили навчальний процес 149 закладів дошкільної освіти.

➡ Згідно із наказом МОЗ України, з 31 січня було розширено перелік категорій працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації від COVID-19.  Працівники, які не отримали принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19, відсторонюються від роботи без збереження заробітної плати (окрім осіб, які мають абсолютні протипоказання до щеплень від коронавірусної хвороби та медичний висновок на підтвердження цього). Зокрема, ця норма стосується медичних  працівників. На виконання цього наказу в області були відсторонені 11 лікарів, 24 медичних сестри, 7 працівників з числа адміністративного персоналу та 61 працівник господарських підрозділів. У разі отримання хоча б одного щеплення вони негайно будуть поновлені на роботі.

➡ У 2022 році дещо змінюється порядок фінансування закладів, що надають стаціонарну допомогу хворим з COVID-19. НСЗУ укладає договори за новим пакетом “Готовність до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема інфекційного характеру” тільки з тими медичними закладами, які визначені опорними департаментами охорони здоров’я. Один заклад розраховується на 200 тисяч населення.  У Хмельницькій області визначено 6 таких закладів: Хмельницька інфекційна лікарня, Хмельницька міська лікарня, Дунаєвецька, Слобідко-Кульчиївецька та Шепетівська багатопрофільні лікарні, Славутська міська лікарня.

Національна служба здоров’я щомісяця сплачуватиме кожній з цих лікарень 1,05 млн гривень за готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань. В ці заклади першочергово будуть спрямовуватися пацієнти із COVID-19, які потребують стаціонарної допомоги. Тут пацієнтам безоплатно гарантовані всі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження, киснева терапія, надання допомоги в умовах відділення анестезіології та інтенсивної терапії, забезпечення ліками та медичними виробами з Нацпереліку, тощо. Отримати медичні послуги безоплатно можна за е-направленням лікаря первинки або лікуючого лікаря, у разі доставлення бригадою екстреної медичної допомоги, у разі переведення з іншого закладу чи підрозділу, у разі самозвернення у невідкладному стані.

➡ Вчора Уряд ухвалив рішення про розширення державної програми єПідтримка для літніх людей та людей з інвалідністю. Завдяки цьому в межах програми люди з інвалідністю І і ІІ груп та українці від 60 років зможуть купувати ліки і розрахуватися за послуги ЖКГ. Також в рамках єПідтримки можна буде отримати 500 грн за бустерну дозу щеплення від COVID-19. Орім того, Уряд збільшив строк використання коштів з 4 до 9 місяців з дня зарахування коштів на рахунки.