26.09.2016 — 11:08

На Деражнянщині вшанували пам’ять жертв Холокосту

Вересень 1942 року відзначений трагічними подіями в історії Деражнянщини. Нацисти і поліцаї розстріляли 3 814 євреїв з Деражні та найближчих сіл – в основному це були діти, жінки і люди похилого віку.

У1970 році за кошти рідних було встановлено перший пам’ятний знак- обеліск – на могилі дорослих і впорядковано дитячу могилу.

Та пройшли роки – бордюри на могилах зруйнувались, навколишня територія заросла деревами та чагарниками, тож виникла нагальна потреба у ремонті.

Єврейська громада Деражнянщини звернулась  до євреїв, що живуть за кордоном, але мають деражнянське коріння, з проханням допомогти реставрувати пам’ятник та впорядковувати могили. Участь у цій акції взяв також Хмельницький благодійний фонд «Хесед Бешт», не стояла осторонь і учнівська молодь Деражнянського професійного аграрного ліцею.

image-2image

Тож саме в річницю розстрілу євреїв на Деражнящині відбулось відкриття пам’ятника на дитячій могилі та оновленого пам’ятника на могилі дорослих за участі заступника голови адміністрації Олега Пилипчука, мерії, відділу культури, активу аграрного ліцею, благодійників та єврейської громади.

До присутніх звернувся Олег Пилипчук: «Я хочу сказати кілька слів — одну тисячну частину з того, про що я сьогодні думаю і що мені хотілося б тут сказати.  Я хочу звернутися до вас як до людей — як до своїх братів по людству. Я хочу звернутися до вас, євреїв, як українець — як член української нації, до якої я з гордістю належу. Даний меморіал свідчить, що  це трагедія всього людства, але сталася вона на українській землі, зокрема, на Деражнянщині. І тому українець не має права забувати про неї так само, як і єврей. Розстріл єврейської нації — це наша спільна трагедія, трагедія перш за все єврейського і українського народів».

image-5

Слова подяки підприємцям, благодійникам, усім хто долучився до такої благородної справи висловили члени місцевої та обласної єврейських громад.

Під час заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ять розстріляного, винищенного єврейського населення  та провели покладання квітів.

image-9Українці, що пережили не одну трагедію свого народу добре розуміють біль єврейського народу. Ми зобов’язані берегти пам’ять і не допустити повторення подібного пекла у майбутньому.

За матеріалами Деражнянської райдержадміністрації

image-6 image-7      image-3