11.05.2022 — 17:00

Громади Хмельниччини створюють “Сади Перемоги”

Два гектари картоплі посадили днями небайдужі мешканці Карачієвецького старостинського округу, що на Віньковеччині. Саме так люди вирішили долучитися до всеукраїнської ініціативи “Сади Перемоги”. Ця кампанія спрямована на забезпечення однієї із ключових складових безпеки держави – продовольчої безпеки, та реалізується спільно з Міністерством розвитку громад та територій України і Міністерством аграрної політики. Ініціатором її є проєкт міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в України» (SURGe).

Як розповідає староста Карачієвецького старостинського округу Віньковецької територіальної громади Іван Фішерюк, на 2 гектарах землі,  загалом висадили 11 тонн картоплі. І земельну ділянку, і насіннєвий матеріал, і сільськогосподарську техніку надали місцеві господарі, а саджав картоплю дружний гурт жителів села Карачіївці. Долучився до праці і переселенець з Херсонщини. Староста каже, що картопля буде використовуватися для потреб внутрішньо переміщених осіб, що знайшли прихисток в окрузі, та для формування гуманітарних вантажів бійцям, в разі необхідності.

Варто зауважити, що вперше ця ідея продемонструвала свою ефективність ще у далекі роки Першої та Другої світової воєн у Канаді, Британії та США. Сьогодні, в умовах війни з росією, коли ворог не лише зрівнює з землею наші міста та села, а й усіляко перешкоджає нашим аграріям під час посівної кампанії, нахабно викрадає запаси зерна з елеваторів на тимчасово окупованих територіях, для України дуже важливо задіяти усі ресурси, аби забезпечити населення продуктами харчування.

Хмельниччина – край, що завжди славився родючими землями та працьовитими хліборобами, тому громади області активно відгукнулися на заклик зростити на вільних земельних ділянках наші “Сади Перемоги”.

Так, у Маківській громаді з ініціативи внутрішньо переміщених осіб та за підтримки старости Михайлівського старостату Лариси Керничної у одному із сіл земельну ділянку засадили картоплею, столовим буряком, огірками, морквою та цибулею. Також відновлено роботу колишньої теплиці.

Освітяни Городоцької громади сіють на земельних ділянках моркву, буряк та цибулю, а також висаджують спільно із внутрішньо переміщеними громадянами саджанці яблунь.

У Чемеровецькій громаді до всеукраїнської акції долучився колектив Красноставської гімназії. Дякуючи подарунку від місцевого агрохолдингу – сучасній полікарбонатній теплиці – тут зібрали вже третій врожай зеленої цибулі, а невдовзі планують копати молоду картоплю. Також посадили капусту, помідори, редиску, перець. «Весняними» вітамінами уже пригостили дітей-переселенців з Харкова.

За участі старост сіл Старосинявської громади, жителів та місцевих орендарів земельних ділянок, які виявили бажання приєднатися до участі в проєкті, підготовлено понад 5,2 га вільних земельних ділянок для висаджування картоплі. З насінням згодилися допомогти місцеві мешканці.

Аби “Сади Перемоги” зростали і у Хмельницькій громаді, в міській раді вирішили підтримати виробників і підприємців, що реалізовують саджанці та насіння. Для них зробили безкоштовною участь у виставці-ярмарку садівництва і городництва, що має відбутися в обласному центрі цієї суботи. Таким чином більше людей зможуть придбати різноманітні сорти рослин та виростити їх на своїх приватних ділянках, аби згодом мати можливість прогодувати не лише свою родину, а й тих, хто оселився поряд.

Сад Перемоги може виростити кожен із нас: у своєму домогосподарстві, на балконі чи прибудинковій ділянці. Зауважимо, що партнери цього проєкту допомагають усім охочим вирощувати городину, проводячи спеціалізовані вебінари. Якщо ви бажаєте дізнатися про час їх проведення та  збагатити свої знання в питаннях вирощування тих чи інших культур, слідкуйте за сторінкою https://www.facebook.com/SadyPeremohy

 

 

В матеріалі використано інформацію
та фото з офіційних сайтів ТГ
Хмельницької області