02.06.2022 — 18:50

Хмельницька ОВА презентувала комунікаційний майданчик для міжнародних донорських організацій

Надати можливість тим, хто прагне допомагати, напряму спілкуватися з тими, хто потребує цієї допомоги – така основна мета партнерського майданчика міжнародної допомоги. На цьому наголосив заступник голови ОДА Володимир Юр’єв під час презентації цієї важливої для області ініціативи сьогодні у м. Хмельницькому.

Аби ознайомитися із основними напрямками запропонованого формату  співпраці, поділитися власним досвідом та напрацюваннями, а також запропонувати своє бачення партнерства в гуманітарній сфері, до участі в зустрічі як онлайн, так і офлайн долучилися представники понад 30 міжнародних організацій, фондів та проєктів, які опікуються долею українців в умовах військової агресії, а також представники структурних підрозділів ОВА, громадських та волонтерських організацій, ЗМІ.

“З початком війни ми зіткнулися з великою кількістю запитів від міжнародних організацій, громад та громадян щодо надання та отримання допомоги, – зазначив Володимир Юр’єв, розповідаючи про цей проєкт. – У певний момент ми зрозуміли, що цей потік запитів потребує систематизації. Сьогодні ми презентуємо партнерський майданчик міжнародної допомоги при Хмельницькій обласній військовій адміністрації, який має стати комунікаційною платформою для всіх, хто прагне допомагати Хмельниччині, та всіх, хто сам потребує допомоги”.

Заступник голови ОДА зауважив, що зараз на Хмельниччині перебувають понад 130 тисяч людей, які приїхали в наш край, втікаючи від війни, тож налагодження системного та ефективного діалогу з міжнародними партнерами, донорськими організаціями, установами для надання допомоги внутрішньо переміщеним особам та мешканцям області є надзвичайно важливим завданням.

Посадовець розповів, що з перших днів російської агресії в області запрацював гуманітарний штаб, який опікувався цим питанням, отож за плечима у його працівників є величезний досвід співпраці з благодійниками та розуміння основної  проблематики і запитів, що виникають в процесі надання допомоги саме у нашому регіоні. Завдяки роботі цілодобового у колцентру при штабі координувалися найрізноманітніші питання: від пошуку житла до релокації підприємств із окупованих регіонів. Зараз, на думку Володимира Юр’єва, ця робота має вийти на новий рівень саме завдяки можливості обміну інформацією через партнерський майданчик міжнародної допомоги при Хмельницькій ОВА. Він додав, що у планах – створення інтерактивної карти області, яка міститиме усі необхідні відомості та контактні дані з усіх громад.

Далі учасникам заходу більш детально розповіли про здобутий досвід, механізми та принципи залучення та розподілу допомоги для регіону. Зокрема присутніх ознайомили із результатами роботи гуманітарного штабу та колцентру, Освітнього хабу Хмельниччини, а також презентували  приклади успішної  співпраці з міжнародними  місцевими донорами та розповіли про нагальні потреби області і проєкти, реалізація яких є для мешканців Хмельниччини дуже важливою. Про свою діяльність та досвід співпраці з ОВА та іншими органами влади розповіли представники  БФ «Захисти Хмельниччину», Агенції регіонального розвитку Хмельницької області, Об’єднання волонтерів “Захист”.

До розмови також долучилися представники міжнародних інституцій, що працюють в нашому регіоні: Міжнародної організації з міграції, Всесвітньої організації охорони здоров’я, Офісу ООН з координації гуманітарних питань, Шведсько-українського проєкту “Підтримка децентралізації в Україні”, “Terre de hommes” та багатьох інших, які презентували ті починання, що зараз реалізовуються за їх координації, а також озвучили подальші плани та ідеї щодо розширення обсягів та сфери їх діяльності. Обговорювалися як проєкти з безпосередньої підтримки внутрішньо переміщених осіб, наприклад, облаштування та ремонт житла, забезпечення засобами гігієни, одягом, тощо, так і більш глобальні, розраховані на перспективу: наприклад, навчання лікарів особливостям роботи з пацієнтами з посттравматичними стресовими розладами, проєкти з навчання, працевлаштування та реінтеграції ВПО, фінансування мікропроєктів тощо.

Представлена інформація викликала жвавий інтерес та обмін думками про можливості реалізації їх у партнерстві як з іншими організаціями, так і спільно з ОВА і органами місцевої влади та місцевого самоврядування. Отож, підсумовуючи спілкування, Володимир Юр’єв зауважив, що сьогоднішня зустріч чітко продемонструвала, що ідея партнерського майданчика для комунікації є вдалою та уже працює. 

“Переконаний, що сьогодні ми поклали початок справді конструктивній роботі, яка дасть гарні плоди, адже бачимо, що уже під час нашого заходу започаткувалися нові знайомства та зв’язки. Завдяки їм ми не лише допоможемо усім, хто постраждав від війни, а й після перемоги відбудуємо нашу квітучу Україну,” – зазначив заступник голови ОДА.

Принагідно посадовець подякував усім партнерам, що у важку хвилину долучилися до допомоги нашим громадянам та воїнам, і продовжують всебічно підтримувати усіх, хто цього потребує.