05.10.2016 — 17:53

Івану Зубкову присвоєно звання Народного Героя України

Герою України Івану Зубкову, нашому земляку з Деражнянщини,  посмертно присвоєно звання  Народного героя України.

Іван Зубков брав активну участь у революції Гідності, після чого вирушив захищати цілісність країни на Схід. Там його призначили командиром десантної роти. Військовослужбовець боровся за летовище до останнього, навіть будучи пораненим, залишився разом із своїми бійцями в новому терміналі. Ризикуючи життям, прикривав відхід підрозділу. 20 січня бойовики підірвали другий поверх терміналу. Пекельними воротами в небо обернувся Донецький аеропорт для багатьох наших воїнів, які загинули під перекриттям будівлі, коли вже метал і бетон не витримали випробування вогнем…

Бойові побратими Івана звернулись з поданням до Нагородної Ради з пропозицією надати їх командиру, ст. лейтенанту Івану Зубкову звання Народного героя. За підсумками всеукраїнського голосування в інтернет-мережі 01 жовтня 2016 року голова Нагородної Ради Георгій Тука підписав відповідний указ “Про відзначення нагородами «Народний герой України”, у якому сказано: «За особисту мужність і героїзм у війні з російськими окупантами, за вірність Україні постановляю: нагородити орденом «Народний герой України»: Івана Зубкова(посмертно)»

Нагородження відбулось в урочистій обстановці у місті Миргороді. Орден вручили матері загиблого бійця Антоніні Петрівні Зубковій.

Івана Зубков єдиний в Україні отримав три найвищі нагороди:  Герой України, Народний герой України, а також його ім’я носить 90 окремий аеромобільний батальйон 81 окремої аеромобільної бригади високомобільних десантних військ Збройних Сил України.

Щодня, щохвилини пам’ять про подвиг Івана Зубка та всіх воїнів, що віддали своє життя за нас, захищаючи державу від загарбників, живе не лише в серцях рідних і близьких, а й у серці кожного українця.

 img_20161005_121652