26.01.2016 — 15:45

Реалізація енергетичного проекту дозволить Хмельницькій АЕС збільшити енерговиробництво

567ДП «НЕК «Укренерго» ввела в експлуатацію повітряну лінію електропередач «Рівненська АЕС – Підстанція «Київська» завдовжки 350 км. Проект реалізовано з метою передачі «закритих» потужностей з Рівненської та Хмельницької АЕС до центральних енергодефіцитних регіонів, до якого входять Київська, Черкаська, Житомирська, Чернігівська області та місто Київ.

Будівництво лінії і додаткового трансформаторного поля на підстанції «Київська» велося протягом 4-х років. Проект фінансувався державними «НАЕК«Енергоатом», «НЕК» Укренерго», а також Європейським Банком Реконструкції та Розвитку і Європейським Інвестиційним Банком.

Впровадження цього великомасштабного енергетичного проекту, першого за час незалежності, чекали з нетерпінням, особливо в зимовий час, коли споживання електроенергії зростає. Проте західноукраїнські АЕС і досі працюють в умовах диспетчерських обмежень. У 2015 році коефіцієнт використання встановленої потужності Хмельницької АЕС становив 76,8%. Через введення диспечерських обмежень було недовироблено 969 млн. кВт*год електроенергії На даний час ХАЕС -2, та РАЕС-3 працюють з балансовим обмеженням і ще один енергоблок Рівненської АЕС знаходиться в ремонті.

За словами заступника головного інженера з електрообладнання та систем контролю і управління ВП ХАЕС Олександра Копійка, Стратегією розвитку енергетики України до 2030 року передбачена реалізація кількох проектів, які б повністю зняли обмеження потенційної потужності енергоблоків Рівненської та Хмельницької АЕС. Проект будівництва та введення в експлуатацію ЛЕП 750 кВ «РАЕС – Підстанція «Київська» тільки один з них.

Наступним кроком має бути реалізація проекту щодо перезаведення на підстанцію «Київська» лінії електропередач Хмельницька АЕС – Розподільча підстанція Чорнобильська. Це дасть можливість винести з Чорнобильської зони повітряну лінію 750 кВ, яка з’єднує ХАЕС і ЧАЕС, переключивши її на підстанцію «Київська». На сьогодні виконання цього проекту поки неможливе, оскільки Київська підстанція не в змозі прийняти та перерозподілити кількість електроенергії, яка направлятиметься з двох АЕС, тому що необхідно побудувати два заходи 330 кВ на підстанцію «Київська» з підстанції Новокиївська – Північна, що дозволить направити електроенергію по енергетичному кільцю довкола Києва. Реалізація цього кроку затримується через вирішення земельних питань, де за проектом будуть проходити лінії електропередач.

В рамках реалізації наступних кроків для транспортування електроенергії з Хмельницької АЕС на Чорнобильську АЕС на відкритому розподільчому пристрої 750 кВ ХАЕС було виконано частину модернізаційно-реконструкторських  робіт, встановлено нове електротехнічне обладнання. Причому реконструкція ВРП 750 кВ проводилася тільки під час проведення планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №2, що обмежувало час виконання необхідних заходів. Закінчення робіт із перезаведення лінії електропередач ХАЕС – ЧАЕС планується завершити в 2016 році.