02.11.2022 — 14:42

Безоплатні медичні послуги у випадку інсульту

В межах інформаційної кампанії, присвяченої Всесвітньому Дню боротьби з інсультом, що відзначається щороку 29 жовтня, продовжуємо розповідати про інсульт, його небезпеку та лікування. Сьогодні більше про те, які безоплатні послуги відповідно до Програми медичних гарантій гарантовані пацієнту з інсультом чи підозрою на нього, та які заклади на Хмельниччині надають таким хворим спеціалізовану медичну допомогу.

Як уже зазначалося, допомога при інсульті повинна бути екстреною. Від якості та своєчасного надання цієї допомоги залежить здоров’я, а в багатьох випадках – і життя людини. Надання адекватної, ефективної та кваліфікованої медичної допомоги можливе лише за умови своєчасної діагностики та лікування цієї патології.

Аби забезпечити системну організацію надання медичної допомоги пацієнтам з інсультом, зменшення смертності та інвалідності внаслідок цього захворювання, на Хмельниччині затверджено обласний клінічний маршрут пацієнта. Варто зауважити, що пацієнту з підозрою на інсульт не потрібне направлення лікаря, щоб отримати медичну допомогу безоплатно, адже це – невідкладний стан. Допомогу медики надають незалежно від наявності направлення чи декларації з лікарем.

Оптимально, коли пацієнт з гострим порушенням мозкового кровообігу протягом 4,5 годин  від моменту появи симптомів (або “терапевтичного вікна”, як називають цей проміжок часу лікарі) госпіталізовується до закладу охорони здоров’я, що уклав відповідний контракт з НСЗУ та має змогу лікувати інсульт шляхом виконання реперфузійної терапії або системної тромболізисної терапії.

Таким чином, попри поширений у нас міф про те, що немає значення, де лікуватися від інсульту, аби лікар був уважний і досвідчений, насправді дуже багато що залежить від можливостей лікарні. Мова і про обладнання (наприклад,томограф) і наявність лабораторії, реанімації, нейрохірургії, вузьких спеціалістів (кардіолога, ендокринолога, уролога, хірурга, ортопеда тощо), організацію лікування у відділенні, де перебуває пацієнт, рівень професійної підготовки та досвіду команди медиків.

Наразі в області відповідний договір з НСЗУ (“інсультний пакет”) мають 10 лікарень, які можуть надавати спеціалізовану допомогу хворим з інсультом, зокрема проводити системну тромболізисну терапію. В залежності від того, де перебуває пацієнт, відповідно до обласного маршруту пацієнта мають транспортувати до одного із цих закладів:

– Хмельницької обласної лікарні – хворих з колишніх Ярмолинецького, Летичівського, Деражнянського, Старосинявського, Теофіпольського, Хмельницького районів;

– Дунаєвецької багатопрофільної лікарні – хворих з колишніх Дунаєвецького, Новоушицького та Віньковецького районів;

– Старокостянтинівської багатопрофільної лікарні – хворих з колишнього Старокостянтинівського району;

– Шепетівської багатопрофільної лікарні – хворим з колишнього Шепетівського, Ізяславського, Білогірського, Полонського районів;

– Кам’янець-Подільської міської лікарні – хворих з м. Кам’янець-Подільського та колишніх Кам’янець-Подільського і Чемеровецького районів;

– Волочиської, Красилівської БЛ, Городоцької та Славутської міської БЛ та Хмельницької міської лікарні – хворим з громад територій обслуговування.

Зазначимо, що цьогоріч в закладах охорони здоров’я області, які законтрактовані з НСЗУ за пакетом «Медична допомога при мозковому інсульті», проведено 280 сеансів тромболітичної терапії, що на 130 сеансів більше, ніж у 2021 році.

Відповідно до Програми медичних гарантій, пацієнту з інсультом чи підозрою на нього у цих закладах гарантовані такі безоплатні послуги:

– первинний огляд,
– термінова комп’ютерна томографія або магнітно-резонансна томографія,
– лабораторні та інструментальні дослідження.

Також до безоплатного пакета входять:
– тромболітична терапія включно з необхідними ліками,
– ендоваскулярне лікування (малоінвазивна хірургія судин головного мозку),
– нейрохірургічна допомога,
– ліки з Нацпереліку,
– медичні вироби, які централізовано купують Медзакупівлі України.

Також Національна служба здоров’я України оплачує і вторинну профілактику інсульту, харчування в стаціонарі та медичну реабілітацію.

Звертаємо увагу, що у закладах охорони здоров’я, законтрактованих за Програмою медичних гарантій, не повинні брати кошти за надання медичних послуг чи діагностику, що входять у контрактні пакети. Програма медичних гарантій продовжує працювати навіть під час війни. Усі українці, зокрема, і ті, які через бойові дії змушені були переїхати в інші регіони країни, мають право отримати необхідну їм медичну допомогу в медичних закладах за місцем фактичного перебування. Місце реєстрації пацієнта не має значення.

У разі необґрунтованої відмови у наданні медичної допомоги або якщо комунальний чи державний медзаклад, маючи змогу продіагностувати пацієнта, направляє його на платну діагностику у приватний, закликаємо звертатися:

до контакт-центру МОЗ – 0-800–60-20-19
або на гарячу лінію НСЗУ – 16-77.