17.10.2016 — 11:25

Інформація про діяльність Північно-західної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України на території Хмельницької області

%d0%b5%d0%bc%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%97-%d1%96%d0%bd%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%ba%d1%86%d1%96%d1%97-%d1%8f%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%b3Інформація про діяльність Північно-західної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України на території Хмельницької області у ІІI кварталі 2016 року.

Північно-західна державна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки є територіальним органом Державної інспекції ядерного регулювання України і забезпечує реалізацію державної політики у сфері використання ядерної енергії на територіях Волинської, Рівненської, Тернопільської та Хмельницької областей.

На території Хмельницької області джерела іонізуючого випромінювання (далі – ДІВ) використовуються 135 підприємствами, організаціями та установами. В тому числі: промисловими та науково-дослідними закладами – 18, лікувально-профілактичними установами – 117.

У ІІІ кварталі 2016 року Північно-західною Держінспекцією було розглянуто заяви 5 суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії Хмельницької області. За результатами розгляду видано 1 ліцензію на право провадження діяльності з використання ДІВ наступному суб’єкту:

  • Товариство з обмеженою відповідальністю «Промінь надії плюс»

та внесено зміни до діючих ліцензій наступних суб’єктів:

  • Хмельницька обласна лікарня;
  • Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер;
  • Фізична особа – підприємець Гольдіс Б.С.;
  • Комунальний заклад «Славутська обласна туберкульозна лікарня».

Станом на 01.10.2016 року на розгляді знаходяться 2 заяви на видачу ліцензій.

Північно-західною Держінспекцією у напрямку здійснення державного нагляду за дотриманням підприємствами, установами та організаціями Хмельницької області вимог законодавства України, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, умов виданих ліцензій у сфері використання ядерної енергії у ІІІ кварталі 2016 року проведено 2 планових інспекційних (передліцензійних) обстеження, 1 позапланове інспекційне (передліцензійне) обстеження та 4 планові інспекційні перевірки. За результатами проведених обстежень складено 7 актів та надано 7 приписів щодо усунення виявлених порушень.

Протягом III кварталу 2016 року зареєстровано в Державному регістрі ДІВ 3 одиниці джерел іонізуючого випромінювання.

Північно-західна державна інспекція вкотре звертається до усіх суб’єктів, які проваджують діяльність з використанням джерел іонізуючого випромінювання, про необхідність проведення державної реєстрації у відповідності до постанови КМ № 1718 від 16 листопада 2000 р. При відсутності реєстрації, у відповідності до ст. 17-1 Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», суб’єкти діяльності у сфері використання ядерної енергії несуть відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від п’ятисот до п’ятдесяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушень ядерної та радіаційної безпеки при провадженні діяльності з використання ДІВ суб’єктами Хмельницької області, які б призвели або могли призвести до несанкціонованого опромінення або радіоактивного забруднення навколишнього природного середовища, у IІI кварталі поточного року не виявлено.