15.10.2016 — 12:08

Козацька слава та звитяга житимуть вічно!

14 жовтня в Україні відзначається свято Покрови Пресвятої Богородиці. Це свято християнське і національне водночас. Воно символізує зв’язок поколінь та невмирущі героїчні традиції нашого народу. Відзначення цього свята має глибоке коріння.

Покрови в Україні відзначається ще й як давнє українське свято, яким завершувався хліборобський цикл, і одне з найголовніших свят запорозьких козаків. День Покрови святкувався в усіх козацьких громадах дуже урочисто, з молебнями про живих, з панахидами про тих, хто відійшов в інший світ, з урочистими загальними зборами козаків.

В сучасній Україні цей день став державним святом. З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва в пам’ять про великі заслуги козаків у ствердженні української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення.

14 жовтня 2016 року біля Кургану козацької слави на території Вихрівської сільської ради відбувся мітинг з нагоди відзначення Дня захисника України та Дня українського козацтва, в якому взяли участь керівництво Дунаєвецького району та Дунаєвецької об’єднаної територіальної громади, учасники АТО, представники структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій міста. Учасники заходу поклали вінки та квіти до пам’ятного Кам’яного Хреста козакам, та запаливши поминальні лампадки вшанували світлу пам’ять козаків, героїв Другої світової війни, партизанів, героїв Небесної Сотні, загиблих воїнів АТО.

20161014_102308

Звертаючись до учасників мітингу, голова Дунаєвецької райдержадміністрації Олександр Бернашевський зазначив: «Я хочу, щоб кожен з нас, окреслюючи перспективи майбутнього, поставив себе на місце тих хоробрих людей, які ціною свого життя захищали Батьківщину. Ми завжди повинні пам’ятати минуле, черпати з нього той безцінний скарб, який не дасть загубити головне – свою історію. Вже сьогодні ми повинні робити все можливе для гарного майбутнього нашої держави, для збереження миру, цілісності та незалежності України. А найголовніше – це виховувати достойних українських громадян. Наше завдання – потурбуватись про те, щоб наші діти знали своїх героїв, щоб вони прагнули бути схожими на них. Щиро вітаю усіх з святом Покрови Пресвятої Богородиці, Днем українського козацтва, Днем захисника України! Зичу усім козацького здоров’я та козацької відваги!»

Козаччина – одна з найбільш яскравих сторінок нашої історії. На її славних прикладах виховувалося почуття національної гідності багатьох поколінь українців. Це гордість народу, його душа, надія та оберіг.

Ось і сьогодні, у цей важкий і трагічний для нашої країни час, ми можемо пишатись тим, як спадкоємці славних козацьких пращурів – наші земляки-військовослужбовці – стоять на захисті державності і незалежності України, проявляючи при цьому героїзм, мужність і самопожертву. Наслідуючи найкращі традиції українського козацтва, наші воїни мужньо боронять українську землю від новітніх агресорів. Тож нехай Пресвята Богородиця надає нашим воїнам-захисникам сил у нелегкій боротьбі та оберігає їхні життя!

За матеріалами Дунаєвецької райдержадміністрації

20161014_102808

Зберегти