27.01.2016 — 11:45

На ПАТ “Хмельницькобленерго” завершено будівництво унікальної трансформаторної підстанції “Прибузька”

IMG_20160125_172348

Саме така важлива подія для енергетиків ПАТ “Хмельницькобленерго” та жителів міста Хмельницького відбулась 23 січня 2016 року.

Завершено будівництво та подано напругу на новозбудовану підстанцію 110 кВ “Прибузьку” потужністю 2х16 МВА закритого типу з елегазовим обладнанням на стороні 110 кВ, вакуумними вимикачами на стороні 10 кВ, мікропроцесорними модулями релейного захисту та автоматики. Підстанція, без перебільшення, є унікальною за своїми технічними рішеннями та відповідає рівню ХХІ століття.

Підстанція “Прибузька” розміщена в центральній частині міста Хмельницького, що дозволяє значно підвищити надійність електропостачання споживачів центру міста та прилеглих районів, розвантажити підстанції 110 кВ „Центральна”, “Дубово”, “Заріччя”. Крім того, це дасть можливість подальшого розвитку електромереж 10 кВ міста Хмельницького, що відповідає прийнятій стратегії ПАТ “Хмельницькобленерго”: “Споживач – найвища цінність Компанії”.IMG_20160125_172138

Підстанція обладнана автоматизованою системою управління технологічними процесами з виведенням інформації на монітор чергового диспетчера оперативно-диспетчерської служби. Передача даних з нижнього рівня до верхнього рівня АСУ ТП здійснюється по каналах цифрового зв’язку. Облік спожитої електроенергії заведено в єдину систему АСКОЕ.

На підстанції встановлено імпортне обладнання 110 кВ та 10 кВ кращих світових виробників, яке вперше застосовувалось в Україні, а силові трансформатори 110/10 кВ 2х16 МВА – вітчизняного виробництва. Для заживлення підстанції прокладено дві кабельних лінії 110 кВ з ізоляцією із зшитого поліетилену довжиною 2х1260 м.

Для забезпечення якісного обслуговування обладнання підстанції спеціалісти служби підстанцій та релейного захисту пройшли спеціальне навчання та отримали відповідні сертифікати. У відповідності з графіком чергувань до виконання обов’язків приступили четверо чергових підстанції, усі з вищою електротехнічною освітою. Управління обладнанням підстанцій здійснюється з комп’ютера автоматизованого робочого місця чергового (АРМ ЧЕМ).Прибузька 006

 

М.Калина

За матеріалами прес-служби ПАТ “Хмельницькобленерго”