02.12.2022 — 13:43

ЗВІТ за результатами проведення оцінки ефективності здійснення контролю за виконанням завдань, визначених законами України, постановами Верховної Ради України, актами і дорученнями Президента України, Кабінету Міністрів України в управлінні агропромислового комплексу та земельних відносин Хмельницької обласної державної адміністрації

На виконання вимог розпорядження начальника обласної військової адміністрації від 03.11.2022 № 426/2022-р «Про проведення оцінки ефективнос­ті здійснення контролю за виконанням завдань, визначених законами України, постановами Верховної Ради України, актами і дорученнями Президента України, Кабінету Міністрів України», проаналізовано роботу управління агропромислового комплексу та земельних відносин Хмельницької обласної державної адміністрації (далі – Управління) щодо виконання завдань, визначених актами та дорученнями Президента України, Кабінету Міністрів України, актами міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.

У своїй діяльності Управління керується Регламентом обласної державної адміністрації, інструкцією з діловодства та відповідним Положенням (розпорядження голови ОДА від 11.08.2021 № 657/2021-р).

Робота Управління спрямовується на забезпечення реалізації державної аграрної політики, державної по­літики у сферах сільського господарства та земельних відносин.

Працівники Управління аналізують стан і тенденції аграрного сектору області, сприяють організації виробництва сировини та продуктів дитячого, дієтичного та профілактичного харчування, формують регіональний резерв сільськогосподарських і продовольчих ресурсів та складають їх баланси, сприяють цільовому та ефективному використанню сільгосппідпри­ємствами земель сільськогосподарського призначення, розробляють пропозиції з питань збе­реження, відтворення та охорони родючості ґрунтів, консервації деградо­ваних і малопродуктивних земель, сприяють у проведенні агрохімічної паспор­тизації земель сільськогосподарського призначення, сприяють розвитку інфра­структури аграрного ринку, зокрема сільськогоспо­дар­ських обслуговуючих кооперативів, аграрних бірж, оптових продовольчих і плодоовочевих ринків.

Планування діяльності

В Управлінні проводиться системна робота з питань планування діяльності. Зокрема, згідно з розділом 2 Регламенту обласної адміністрації, Управлінням забезпечується надання пропозицій для формування планів роботи облдержадміністрації, а також один раз на місяць та щотижня – заходів, які проводитимуться за участі працівників Управління в області, матеріалів для підготовки інформації до вищих органів влади тощо.

Розробляються річний, квартальні та місячні плани роботи Управління, процедура їх затвердження відповідає вимогам Регламенту обласної державної адміністрації, наявні звіти про їх виконання.

У відділах управління розроблено та затверджено річний, квартальні та місячні плани роботи, також є звіти про їх виконання.

Стан виконавської дисципліни

З початку поточного року Управлінню, як головному виконавцю, через систему електронного документообігу АСКОД, направлено 210 документів. Переважну їх більшість виконано належним чином та у визначені терміни. Разом з тим, з об’єктивних причин, допущено випадки невчасного виконання восьми документів. Необхідно відмітити, що зазначені документи протерміновано на один день. Під час поглибленого вивчення з’ясовано, що причинами невчасного виконання були: обмежений термін реалізації шести документів (1-5 днів) та тривала повітряна тривога із подальшим вимкнення електроенергії та, відповідно, відсутністю інтернету, що спричинило порушення терміну виконання двох документів.

Управління координує діяльність окремих консультативно-дорадчих та інших допоміжних органів при облдержадміністрації, зокрема:

– Комісії з питань сприяння організації продажу земельних ділянок або прав користування на них на підставі цивільно-правових договорів та на конкурентних засадах громадянам та юридичним особам (розпорядження голови адміністрації від 03.06.2020 №388/2020-р);

– Робочої групи з врегулювання проблемних питань, пов’язаних із реєстрацією податкових накладних (розрахунків коригування) в Єдиному реєстрі податкових накладних (розпорядження голови адміністрації від 21.10.2020 №777/2020-р);

– Робочої групи з питань координації дій щодо раціонального та ефективного використання земельних ресурсів у Хмельницькій області (розпорядження голови адміністрації від 04.02.2021 №197/2021-р;

– Ради підприємств молочної промисловості Хмельницької області (розпорядження голови адміністрації від 01.03.2021 №256/2021-р);

– Конкурсної комісії з питань надання часткової компенсації вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор) (розпорядження голови адміністрації від 07.07.2021 №602/2021-р);

– Обласної комісії з прийняття рішень щодо компенсації витрат суб’єктам господарювання, які займаються виноградарством, садівництвом і хмелярством (розпорядження голови адміністрації від 10.09.2021 №704/2021-р).

Необхідно відмітити, що зазначені дорадчі органи за виключенням Комісії з питань сприяння організації продажу земельних ділянок або прав користування на них на підставі цивільно-правових договорів та на конкурентних засадах громадянам та юридичним особам, а також Ради підприємств молочної промисловості Хмельницької області провадять свою діяльність відповідно вимог положень. За результатами засідань оформлено протоколи, забезпечено контроль за їх виконанням.

Під час вибіркового аналізу виконання розпорядчих документів голови облдержадміністрації з’ясовано, що інформації про стан виконання розпоряд­жень, доручень та наказів керівництва адміністрації готуються якісно та вчасно.

На належному рівні виконано вимоги розпорядження голови обласної державної адміністрації від 31.10.2019 №768/2019-р «Про організацію та здійснення внутрішнього контролю в обласній державній адмі­ні­страції». Зокрема, працівниками Управління підготовлено два Адміністративних регламенти, які затверджено головою облдержадміністрації.

Згідно визначених процесів діяльності, підготовлено інформації про ідентифікацію та оцінку ризиків, забез­печено оцінювання ризиків згідно матриці оцінки ризиків та підготовлено Плани з реалізації заходів контролю та моніторингу впровадження їх результатів на 2023 рік.

Ведення діловодства

Посадовою інструкцією головного спеціаліста сектору соціально-еконо­мічного розвитку Управління передбачено повноваження щодо ведення загаль­ного діловодства та чітко визначено коло обов’язків щодо організації роботи з документами.

Відповідними наказами цю посадову особу також визначено відпові­даль­ною за ведення архівного підрозділу та ведення обліку, зберігання документів та інших матеріальних носіїв інформації, що становлять службову інформацію.

Наказами начальника Управління від 11.11.2022 № 14-н та № 15-н понов­лено положення про архівний підрозділ та склад експертної комісії.

Реєстрація вхідної та вихідної документації, яка надходить від установ і організацій, які не є користувачами СЕВ ОВВ/АСКОД, здійснюється у жур­налах. Інші документи реєструються в АСКОДі. У роботі з електронними документами працівники Управління дотримуються вимог щодо маршрутів окремих видів документів та алгоритму дій під час приймання/надсилання документів, розроблених загальним відділом апарату облдержадміністрації.

У 2022 році в Управлінні зареєстровано 1573 вхідних та 1265 вихідних документів. Усі документи зареєстровано відповідно до вимог Інструкції з діловодства.

У поточному році зареєстровано 8 вхідних та 19 вихідних документів для службового користування, які реєструються, розглядаються та зберігаються відповідно до вимог законодавства з цих питань.

В Управлінні дотримуються термінів щодо повернення до канцелярії облдержадміністрації опрацьованих документів, та відповідно до вимог Інструкції з діловодства формується пакет документів на відправлення за підписом керівництва обласної державної/військової адміністрації.

Проаналізовано накази начальника Управління. У поточному році прийнято 15 наказів з основної діяльності, 60 – з кадрових питань, у тому числі 32 накази про відпустки, та 8 наказів з адміністративно-господарських питань. Накази упорядковано відповідно до вимог Інструкції з діловодства у Хмель­ницькій обласній державній адміністрації. Усі накази завізовано відповідними посадовими особами, зазначено виконавця наказу, правильно оформлено та підписано додатки до них. Накази реєструються у журналах встановленої форми. Бланки наказів пронумеровані та обліковуються належним чином.

 Державна служба та управління персоналом

Управління діє на підставі Положення, яке затверджене розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 11.08.2021 № 657/2021-р.

Наказом начальника управління від 15.09.2021 № 21-нк затверджено розподіл функціональних повноважень між начальником Управління і заступником начальника управління – начальником відділу забезпечення діяльності Управління та земельних відносин та встановлено взаємозамінність повноважень на період відсутності начальника управління.

Структура Управління затверджена наказом  від 30.03.2022 року № 5-н. До її складу входять 3 відділи: відділ забезпечення діяльності Управління та земельних відносин, відділ агропромислового виробництва, відділ фінансового забезпечення та сектор соціально-економічного розвитку. Наказами начальника Управління затверджені положення про структурні підрозділи.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про державну службу», Типового положення про службу управління персоналом державного органу, затвердженого наказом Національного агентства України з питань державної служби 03 березня 2016 року № 47, затверджено Положення про службу управління персоналом, де зазначено про пряме підпорядкування керівнику державної служби, що відповідає вищезазначеним нормам чинного законодавства.

Згідно затвердженого штатного розпису, в Управлінні 17 штатних одиниць, з них 5 посад державної служби категорії «Б», 11 посад категорії «В», 1 посада службовця, що відповідає вимогам пункту 3 статті 6 Закону України «Про державну службу».

На момент перевірки в Управлінні працює 18 осіб, з них 1 особа перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, 2 особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку. Вакантною є посада головного спеціаліста відділу фінансового забезпечення.

Особові справи державних службовців ведуться з дотриманням вимог статті 37 Закону України «Про державну службу» та Порядку ведення та зберігання особових справ державних службовців, затверджених наказом НАДС від 19.05.2020 № 77-20. Копії документів, які долучені до особових справ, засвідчені в установленому порядку працівником служби управління персоналом та внесені до опису документів особової справи державного службовця, який міститься на початку особової справи. Є журнал обліку особових справ державних службовців.

Ранги державним службовцям Управління присвоюються із дотриман­ням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 року № 306 «Питання присвоєння рангів державних службовців та співвідношення між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування, військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями» на підставі подання служби управління персоналом.

Протягом 10 місяців 2022 року призначень та звільнень в Управлінні не було.

Відповідно до Порядку розроблення посадових інструкцій державних службовців категорій «Б» та «В», затвердженого наказом НАДС від 11.09.2019  № 172-19, в Управлінні розроблені та затверджені посадові інструкції на всі посади державної служби категорії «Б» та «В». Державні службовці ознайомлені з посадовими обов’язками під підпис.

На виконання статті 47 Закону України «Про державну службу» загальними зборами державних службовців Управління (протокол № 1 від 15.09.2021) затверджені правила внутрішнього службового розпорядку з урахуванням внесення змін до Типових правил внутрішнього службового розпорядку, затверджених наказом Національного агентства України з питань державної служби від 31 липня 2020 року № 143-20, зокрема щодо гнучкого графіку роботи державних службовців.

Державних службовців, які працювали дистанційно протягом звітного періоду не було. Працівників які перебувають у простої або у відпустці без збереження заробітної плати на період дії воєнного стану під час здійснення перевірки теж не було.

Протягом 10 місяців 2022 року працівників Управління, які б притягу­валися до дисциплінарної відповідальності не було.

 Правова робота

Наказом начальника Управління від 15.09.2021 № 3-нк на посаду го­ловного спеціаліста – юрисконсульта Управління призначено О.Тесляра.

Відповідно до посадової інструкції, затвердженої 15 вересня 2021 року, юрисконсульт у своїй діяльності здійснює організацію правової роботи, спря­мованої на правильне та неухильне дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства, інших нормативно-правових актів працівниками Управління під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов’язків, а також представлення інтересів Управління в судах.

В ході проведення вибіркового контролю встановлено, що на звернення (клопотання, скарги) громадян, у розгляді яких брав участь юрисконсульт, було надано ґрунтовні відповіді із дотриманням термінів, передбачених законодавством.

Юрисконсультом проводиться перевірка проєктів усіх наказів Управлін­ня на відповідність законодавству і міжнародним договорам України та здійснюється їх візування.

Робота, пов’язана з укладенням договорів (контрактів), підготовкою та здійсненням заходів, спрямованих на виконання договірних зобов’язань Управлінням організована належним чином, укладені договори містять погодження (візи) юрисконсульта.

Рішення прийняті Управлінням, а також дії (бездіяль­ність) його посадо­вих осіб, у судовому порядку не оскаржувались.

 Розгляд звернень громадян

Наказом начальника Управління від 15.09.2021 №10-н відповідальність за роботу із зверненнями громадян покладено на головного спеціаліста сектору соціально-економічного розвитку Іванну Приступу.

Діловодство та контроль за зверненнями громадян ведеться окремо від інших видів діловодства, що відповідає Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації (далі – Інструкція), затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997 №348.

Відповідно до вимог п.2 Інструкції реєстрація та облік письмових звернень громадян і звернень, отриманих на особистих прийомах, ведеться в окремих журналах. Документи розміщуються у справах за встановленою формою у хроно­логічному порядку та зберігаються у працівника, відповідального за звернення.

На виконання Указу Президента України від 07.02.2008 № 109/2008  затверджено графік проведення особистого прийому громадян керівництвом Управління. Виїзних прийомів громадян в Управлінні не передбачено.

З початку року на особистих прийомах у керівництва Управління побувало 22 особи, з яких 16 осіб – у начальника управління, 6 – у заступника начальника управління.

Також за звітний період до Управління надійшло 83 письмових звернення. Всі звернення скеровано обласною державною адміністрацією.

За тематикою найбільше звернень стосувалося питань: порушення чинного законодавства щодо володіння, користування та розпорядження розпайованим майном, розрахунків за оренду земельних паїв, отримання майнових і земельних паїв та видачі договорів оренди орендодавцям, щодо виплати дотації на ВРХ фермерським господарствам.

У результаті вибіркового аналізу звернень громадян, що надійшли до Управління, порушень термінів їх розгляду не виявлено. Резолюції виконуються своєчасно, дотримується порядок закриття звернень.

Заявникам надається роз’яснення порядку оскарження прийнятого рішення у разі відмови в задоволенні вимог, викладених у заяві, що відповідає статтям 15, 19 Закону України «Про звернення громадян».

Питання щодо організації роботи із зверненнями громадян, шляхи усунення проблем, що мають місце, постійно розглядаються на апаратних нарадах у начальника управління.

 Доступ до публічної інформації

Наказом начальника Управління від 15.09.2022 року № 12-н визначено І.Приступу відповідальною за реєстрацію запитів на публічну інформацію та контролю за їх виконанням, А.Турбаєву – за ведення та надання для оприлюд­нення Реєстру публічної інформації, що знаходиться у володінні Управління.

Інформація про опрацювання запитів на інформацію подається сектору забезпечення доступу до публічної інформації апарату ОДА в терміни, визначені резолюцією заступника голови ОДА, відповідно до статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Реєстр публічної інформації, який знаходиться у володінні Управління надається в електронному вигляді в повному обсязі (вихідна, вхідна документація та накази з основної діяльності).

З початку року до Управління, через сектор забезпечення доступу до публічної інформації апарату облдержадміністрації, надійшло 29 запитів на інформацію. Порушень термінів розгляду запитів не виявлено.

Сформована папка із запитами на інформацію, які зареєстровані та відповідно до резолюції направлені виконавцю, а також підкріплена вихідна інформація Управління. Кожен запит надається виконавцю під підпис. Створено місце, де запитувачі можуть ознайомитися із документами.

Інформація Управління про виконання запитів на інформацію надходить до сектору забезпечення доступу до публічної інформації апарату ОДА вчасно.

Загалом, аналіз стану фактичного виконання вимог контрольних доку­ментів органів влади вищого рівня та обласної державної адміністрації свідчить про належний рівень виконавської дисципліни, спостерігається позитивна тенденція в удосконаленні форм і методів контролю за ходом реалізації документів.

За результатами проведеної оцінки ефективності здійснення контролю за виконанням завдань, визначених законами України, постановами Верховної Ради України, актами і дорученнями Президента України, Кабінету Міністрів України, діяльність управління агропромислового комплексу та земельних відносин Хмельницької обласної державної адміністрації визначається як ефективна, за умови усунення виявлених недоліків та недопущення їх в майбутньому.

Заступник керівника апарату обласної державної адміністра­ції, керівник робочої групи

 

 

 

____________

 

 

Зоряна ДАВИДЧУК

Начальник відділу контролю апарату обласної державної адміністрації, заступник керів­ника робочої групи

 

 

 

 

____________

 

 

 

Геннадій МАТКОВСЬКИЙ

Начальник загального відділу апарату обласної державної адміністрації

 

 

 

____________

 

 

Любов ГУДЛОВСЬКА

Начальник відділу роботи із зверненнями громадян апарату обласної державної адміністра­ції

 

 

 

 

____________

 

 

 

Ірина ЗАДОРОЖНА

Начальник організаційного від­ділу апарату обласної держав­ної адмі­ністрації

 

 

 

____________

 

 

Іван КОСЯК

Начальник відділу з питань персоналу та нагород апарату обласної державної адміністра­ції  

 

 

____________

 

 

 

Юрій МАМЧУР

Головний спеціаліст відділу контролю апарату обласної державної адміністрації

 

 

 

____________

 

 

Ярослав САМЧУК

Начальник юридич­ного управ­ління апарату обласної держав­ної адміністрації  

 

____________

 

 

Світлана СКОРОХОД

Завідувач сектору забезпечення доступу до публічної інфор­ма­ції апарату обласної держав­ної адмі­ністрації

 

 

 

 

____________

 

 

 

Альона ШЕВЧУК