19.10.2016 — 10:59

Фронтові листи дійшли до нащадків адресатів через 75 років

Із особливою місією у Новоушицький районний історико-краєзнавчий музей сьогодні завітали співробітники Національного музею історії Ураїни у Другій світовій війні, що у столиці.

Вони привезли листи з фронту, які були надіслані ще під час Другої світової війни. Лише через 75 років вони дійшли до нащадків адресатів.

На заході були присутні голова райдержадміністрації Юрій Танасійчук, голова районної ради Олександр Проциш, селищний голова Олег Московчук, голова районної ради ветеранів війни Василь Смішко.

dsc03905

Історію повернення листів на Україну розповіла співробітниця музею С.Даценко. Листи написані у 1941 році і були зібрані у Кам’янець-Подільському поштампі німецьким офіцером, якого цікавив морально-психологічний стан людей країн окупованих нацистською армією. В умовах швидкого наступу нацистів, він не мав можливості довго їх зберігати і передав листи директору Віденського музею пошти в Австрію. 65 років вони пробули у різних музеях Відня. У 2006 році 1215 листів було повернено в Україну.

Після вивчення з’ясувалось, що їх адресували у всі 24 області України та майже у всі країни колишнього Радянського Союзу. Найбільше листів було адресовано на територію Хмельниччини, а найбільше адресатів в області – 67 було саме у Новоушицькому районі.

Частину листів було вручено у 2010 році. З допомогою сільських громад нашого району вдалося знайти ще 22 родини фронтовиків. Співробітники музею 8 листів надіслали в інші області країни, решту привезли сьогодні.

Листи було вручено родичам учасників війни. Пожовклі конверти та солдатські «трикутники» – своєрідні фрагменти того життя, свідки невблаганного часу. Вони навіюють турботу, тепло й щирість. Листи пронизані любов’ю до рідних і піклуванням про них, ненавистю до ворога і великою вірою в перемогу.

dsc03896

За матеріалами Новоушицької РДА