19.10.2016 — 16:57

Відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області

Сьогодні під головуванням начальника ГТУЮ у Хмельницькій області Віктора Худняка відбулося засідання колегії  Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області.

На засідання колегії були запрошені завідувачі державними нотаріальними конторами та приватні нотаріуси області.

img_4573 На порядок денний  засідання колегії було винесено низку питань.

Про стан здійснення Головним територіальним управлінням юстиції в області контролю за організацією установ нотаріату Хмельницької області протягом 9 місяців 2016 року учасників колегіїї поінформувала начальник відділу з питань нотаріату  ГТУЮ Муляр Н.О.

Згідно інформації,  нотаріальне обслуговування населення нашої області здійснюють 25 державних нотаріальних контор, у штаті яких працює 27 державних нотаріусів; 135 приватних нотаріусів та Хмельницький обласний державний нотаріальний архів. Вакантними залишаються 8 посад державних нотаріусів. З початку року у зареєстрували приватну нотаріальну діяльність 4 особи, припинено нотаріальну діяльність 2 приватних нотаріусів.

Протягом 9 місяців поточного року державними нотаріусами області було стягнуто 1 015 885,43 грн.  державного мита за вчинення нотаріальних дій та  надано платних послуг на суму 4 860 580, 00 грн., що на 2 % більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Станом на 01.10.2016  було здійснено 48 планових перевірок організації нотаріальної діяльності державних нотаріальних контор, приватних нотаріусів, дотримання ними порядку вчинення нотаріальних дій та виконання правил нотаріального діловодства. Також було проведено 1 позапланову контрольну перевірку, 21 позапланову перевірку за зверненнями фізичних та юридичних осіб.

Доповідач констатувала, що результати перевірок засвідчили дотримання загальних положень Порядку вчинення нотаріальних дій  нотаріусами України державними та приватними нотаріусами області.

img_4557

Головний спеціаліст відділу з питань нотаріату ГТУЮ у Хмельницькій області Редько В.П. доповіла про стан здійснення Головним територіальним управлінням юстиції в області нагляду за діяльністю суб’єктів первинного фінансового моніторингу у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та надання допомоги суб’єктам первинного фінансового моніторингу, за підсумками роботи 9 місяців 2016 року.

Також учасники колегії обговорили стан розгляду звернень громадян, що надійшли до відділу з питань нотаріату протягом 9 місяців 2016 року.

За словами головного спеціаліста відділу з питань нотаріату ГТУЮ у Хмельницькій області Єремчук І.С., за вказаний період розглянуто 69 звернень громадян з питань діяльності нотаріату.

Звернення, які були розглянуті, надходили з Міністерства юстиції України, облдержадміністрації, Урядової гарячої лінії Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України, з контактного центру, тощо.

Особливу увагу приділено  розгляду звернень громадян, які відносяться до пільгових категорій. Найбільшу кількість звернень, які були розглянуті відділом з питань нотаріату ГТУЮ за 9 місяців поточного року, складають звернення щодо оформлення спадщини, які стосуються оплати послуг при оформленні спадщини, порядку оформлення спадкових прав; порядку реєстрації у Спадковому реєстрі та надання інформації з нього.

Нова категорія звернень, які пов’язані з набранням з 01.01.2016 чинності Закону України від 20.10.2014 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування» стосується оформлення спадщини посадовими особами органу місцевого самоврядування. Управлінням юстиції були розглянуті звернення щодо дій голів сільських рад, пов’язаних, зокрема, з посвідченням заповітів. Всього було розглянуто на надано таких 6 роз’яснень.

За результатами обговорення питань порядку денного засідання колегії  були прийняті відповідні рішення.

По завершенню засідання  з нотаріусами області проведено навчання щодо застосування аграрних розписок, які підлягають нотаріальному засвідченню.

За матеріалами Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області

Зберегти

Зберегти

Зберегти