19.10.2016 — 17:42

Розроблення містобудівної документації на місцевому рівні (схема планування території для територіальних громад)

Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо розширення видів містобудівної документації на місцевому рівні) очікує розгляду на засіданні Верховної Ради України.

Законопроектом передбачається повернення до переліку містобудівної документації на місцевому рівні – схеми планування території. Зокрема, пропонується: доповнити статтю 1 закону пунктом 121, у якому дається визначення терміну «схема планування території на місцевому рівні».

Відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» оптимальним принципом управління містобудівним розвитком території  залишається ієрархічний підхід, який передбачає розробку містобудівної документації в певній послідовності на таких рівнях:

– загальнодержавний (Генеральна схема планування території України);

– регіональний (схема планування території області та схеми планування території районів);

– місцевий (генеральні плани населених пунктів області, плани зонування територій, та детальні плани територій).

Отже, станом на 01.10.2016 року діє норма ст. 13 «планування територій на регіональному рівні здійснюється шляхом розроблення схем планування території Автономної Республіки Крим, областей та районів. За рішенням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних (районних) державних адміністрацій можуть розроблятися схеми планування окремих частин Автономної Республіки Крим, областей (районів)» та норма ст.14 «рішення про розроблення схем планування території Автономної Республіки Крим, областей, районів або про внесення змін до них чи окремих їх розділів приймає Верховна Рада Автономної Республіки Крим, відповідна обласна або районна рада.

Схема планування території району є першоосновою для розроблення системи стратегічних, прогнозних і програмних документів щодо здійснення регіональної політики. Схема планування території району розробляється, як правило, в одну стадію на всю територію району. В окремих випадках, у відповідності із дорученням уряду Автономної Республіки Крим, обласної державної адміністрації або за рішенням районної ради може виконуватись схема планування території окремої частини району, як перша стадія схеми планування всієї території району.

Необхідно, в першу чергу, розробити  схему планування території району, як складову частину Генеральної схеми планування території України та схеми планування території Хмельницької області, що повинна стати довгостроковою програмою регіонального містобудівного розвитку та врахувати новітні тенденції і перспективи економічного розвитку району (природні ресурси, промисловість, транспорт та комунікації, сільське господарство, туризм тощо), а також внести певні корективи в існуючу систему розселення, виходячи із демографічної ситуації, що склалась на даний час, стану та перспектив розвитку економіки територіальних громад району.