27.01.2016 — 15:20

На Деражнянщині вшанували пам’ять жертв Голокосту

IMG_1677

27 січня в Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту керівництво райдержадміністрації, районної та міської ради поклали квіти до меморіалу та вшанували пам’ять жертв трагічних подій періоду окупації, винищення єврейського населення.
Не оминуло це лихо і Деражнянський район. Серед найбільш трагічних сторінок періоду окупації – компанія по винищенню мирного, зокрема єврейського населення. Окупаційна влада взяла на облік по м. Деражні 1848 осіб єврейської національності, із них 579 – діти віком від 1 місяця до 14 років, 554 – інваліди. Після цього все єврейське населення було зігнано в гетто, яке займало частину так званого Старого міста неподалік базару. У другій половині вересня 1942 р. за наказом начальника місцевої жандармерії Шольца гетто було взято в облогу. В перший день було розстріляно 1500 тис. осіб. Наприкінці вересня – на початку жовтня розстріли проводились більшими чи меншими партіями і відбувались в яру, за цегельним заводом. Всього було розстріляно 3814 осіб. У 1970 р. за наполяганням єврейської громади було проведено перезахоронення останків загиблих у братській могилі та встановлено на місці масових розстрілів меморіал, який увіковічнив пам’ять тих трагічних подій.
У цей день, День скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися! Будемо пам’ятати…

І. Коханець

За інформацією Деражнянської РДА