29.03.2023 — 10:56

З 1 квітня на Хмельниччині розпочинається нерестова заборона

З 1 квітня 2023 року в Хмельницькій області розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. Нерест риби – це особливий та вкрай важливий період в житті водних мешканців. Це період розмноження риби. Щоб зберегти рибні запаси, щороку вводиться нерестова заборона, під час якої, риба має можливість відновити свою популяцію та зміцнити її перед наступним рибальським сезоном.

Тривалість заборони залежить від водойми:

 ➡ у корінних водах річок з 1 квітня по 20 травня (включно);
➡ р. Дністер з усіма притоками з 1 квітня по 10 червня (включно);
➡ на водосховищах з 1 квітня по 9 червня (включно);
➡ в придаткових водах з 1 квітня по 30 червня (включно).

Детальніше з інформацією можна ознайомитися у наказах Хмельницького рибоохоронного патруля за посиланням. При встановленні термінів заборони були враховані рекомендації Інституту рибного господарства НААН України. Відповідно до Науково-біологічного обґрунтування переліку меж нерестовищ на рибогосподарських водних об’єктах на період 2023-2025 рр. затверджено межі нерестовищ – всю акваторію рибогосподарських водних об’єктів Хмельницької області, за виключенням ділянок на яких дозволено здійснення любительського рибальства згідно з Додатком 1.

Поряд з цим, відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство гачковими знаряддями (добування) вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою. Рибалити можна з берега на визначених наказом ділянках. Забороняється здійснення будь-якого іншого способу вилову, в тому числі з перевищенням дозволеної добової норми вилову – 3 кілограми та 1 штука.

Порушення правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства згідно КУпАП становить від 34 до 680 грн. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду, передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 ККУ. Штраф від 17 000 до 85 000 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого, , або позбавленням волі на той самий строк. Також порушникам доведеться сплатити збитки, завданні рибному господарству.

Нагадуємо, що до 30 червня 2023 року (включно) триватиме також заборона на вилов раків.

Хмельницький рибоохоронний патруль закликає суворо дотримуватись встановлених норм законодавства під час нересту. Якщо Ви стали свідком незаконного вилову водних біоресурсів прохання телефонувати на «гарячу лінію» Хмельницького рибоохоронного патруля за телефоном: (068) 384-98-10.