06.04.2023 — 17:38

В ОВА обговорили питання визначення прав власності на пам’ятки культурної спадщини, які є культовими спорудами

Сьогодні в ОВА під керівництвом заступника начальника ОВА Володимира Білика відбулася робоча нарада із представниками Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОВА щодо визначення прав власності на пам’ятки культурної спадщини, які є культовими спорудами. Участь в роботі взяв начальник Хмельницької РВА Анатолій Катеренчук.

В ході засідання посадовець заслухав пропозиції учасників щодо заходів, спрямованих на збереження пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації. Також доручив відповідним підрозділам опрацювати шляхи оформлення правовстановлюючих документів на культові споруди – пам’ятки культурної спадщини, якими користуються релігійні громади без правовстановлюючих документів.

Варто зазначити, що на території області розташовується 255 пам’яток архітектури місцевого та національного значення, значна частина з яких є культовими спорудами. Відтак, аби забезпечити належний догляд за об’єктами, у 2022 році була розпочата процедура реєстрації державної форми власності на одну із обласних пам’яток архітектури національного значення, а саме – «Церква-фортеця, ох. №769» у с. Сутківці. Наразі унікальна пам’ятка архітектури національного значення «Церква-фортеця, ох. №769» не має визначеного на законодавчому рівні власника, що негативно впливає не лише на стан пам’ятки, а й на умови її використання.

Згідно Закону України «Про перелік пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації» пам’ятка архітектури національного значення «Церква-фортеця, ох. №769» у с. Сутківці може перебувати лише у комунальній або державній власності.  Хмельницькою районною військовою адміністрацією уже виготовлено технічний паспорт на будівлю, замовлено оцінку майна та найближчим часом буде внесено відомості в Єдиний реєстр об’єктів державної власності про нерухоме майно.