26.10.2016 — 11:36

Ціни на кукурудзу. Тенденції та перспективи

Цю актуальну тему порушили столичні фахівці під час зустрічі в Києві з представниками ЗМІ західного регіону України.

Незалежний аналітик ринку Тарас Головешко впевнений, що до кінця цього року ціни на кукурудзу суттєво знизяться. Він прогнозує ціну до 3,30 долара за бушель. Головним чинником, який впливає на сільськогосподарські активи і кукурудзу, зокрема, є курс долара. За прогнозами аналітиків, він і далі буде зростати, що має приз вести до падіння цін на ринку с/г товарів до кінця року.

1

“Проте, починаючи з кінця першого кварталу 2017 року, с/г активи мають демонструвати зростання, – впевнений Тарас Головешко. – Максимального рівня очікуємо наприкінці другого кварталу наступного року. Це має статися з кількох причин: долар почне слабшати, сезон продажу кукурудзи та сої досягне пікових значень, посилюватиметься попит. Відтак, орієнтовно в середині 2017 року слід очікувати ціну на кукурудзу близько 4,50 долара за бушель.”

“У світі спостерігається тренд із збільшення виробництва кукурудзи. Цьогоріч очікують рекордних показників: зібрати більше мільярда тонн зерна. Хоча в Україні пік вирощування цієї культури був у 2013 році. Наразі наші агровиробники мають зібрати  близько 26 мільйонів тонн проти тодішніх 30 мільйонів. Трохи більше половини всього зерна, як правило, експортують. Лідерами з виробництва кукурудзи у світи залишаються Сполучені Штати Америки, Бразилія та Аргентина, які значною мірою впливатимуть на ціноутворення,” – повідомив Олександр Соловей, співвласник компанії «Спайк Трейд Україна».

2

Поки що за українську кукурудзу правлять по 170 доларів за тонну. Згідно з прогнозами фахівців, досить скоро ціна почне падати, щоб нарік знову зрости. Є над чим поміркувати українським аграріям.

Під час зустрічі журналісти мали змогу поспілкуватися з менеджерами компанії Syngenta та почути про нові ефективні програми підтримки вітчизняних сільгоспвиробників, а також про впровадження компанією товарних аграрних розписок, програм Метеозахисту, Агрі Плюс, Кукурудзяна опція та інших.

За матеріалами С.Волкової