09.05.2023 — 19:11

На Хмельниччині з робочим візитом перебуває Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь

З метою обговорення завдань і заходів Програми розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Хмельницькій області на 2023 – 2025 роки сьогодні в ОВА відбулася зустріч Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня з керівництвом області та освітянською спільнотою.

Вітаючи учасників зібрання, перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін зазначив, що сьогодні в Україні особливий день – вперше на державному рівні відзначається день Європи. І, додав він, дуже символічно, що саме в цей день відбувається урочисте підписання Програми розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Хмельницькій області на 2023 – 2025 роки.

«Українська мова – це наш маркер ідентичності та боротьби. Тому наша прекрасна та милозвучна мова має звучати скрізь: бути мовою органів державної влади та місцевого самоврядування, освіти і науки, сфери послуг, медицини, кіно і театру, діяльності війська та силових структур. Адже утвердження української мови в усіх сферах суспільного життя – це запорука міцного фундаменту держави», – сказав посадовець.

В свою чергу, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь відмітив, що поява регіональних мовних програм, таких як сьогодні на Хмельниччині, вказує на те, що Поділля бере активний курс на підтримку мовних ініціатив, на забезпечення мовних прав громадян України, в тому числі і внутрішньо переміщених осіб, робить акцент на сфері освіти, науки і культури, органів державної влади, місцевого самоврядування і максимально сприяє консолідації українського суспільства.

«В умовах війни ми нарешті зрозуміли, що для нас означає питання мови, культури та ідентичності. Тому сьогоднішній візит на Хмельниччину – це нова цеглина до фундаменту посилення української обороноздатності, адже українська мова це наша зброя, яку ми гідно тримаємо в руках», – зазначив Тарас Кремінь.

Більш детально про основні завдання обласної Програми розповів заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв.

Варто відмітити, що на сьогодні уже діє 16 обласних програм та 39 регіональних. Програма розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Хмельницькій області на 2023 – 2025 роки стала 17 із відповідним фінансовим ресурсом, який буде спрямований на видання книжок, розмовні клуби, створення цікавих локацій в різних сферах, що сприятиме підвищенню рівня володіння державною мовою громадянами України.

Програма розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Хмельницькій області на 2023 – 2025 роки.