28.10.2016 — 11:31

На заняттях з інфекціоністами обговорили ситуація з грипом у Хмельницькій області

27 жовтня в актовій залі Хмельницької міської інфекційної лікарні відбулися заняття з інфекціоністами та дитячими інфекціоністами лікувально-профілактичних закладів області.

Головний позаштатний інфекціоніст ДОЗ облдержадміністрації, головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна проаналізувала матеріали пленуму ГО «Всеукраїнська асоціація інфекціоністів», який відбувся у Вінниці 29-30 вересня цього року.

dscn6176

Крім того, Оксана Вікторівна розповіла про участь у науково-практичній конференції «Діагностика і терапія інфекційних хвороб на різних рівнях надання медичних допомоги». Також інфекціоністи краю розглянули матеріали конференції у столиці щодо профілактики поліомієліту та інших дитячих захворювань, кілька наказів Міністерства охорони здоров’я України, що стосуються уніфікованих клінічних протоколів щодо вірусних гепатитів В та С.

Найактуальнішою темою для аналізу став епідемічний сезон 2016-2017 років. Інформація, яку повідомила колегам Оксана Піддубна, якраз на часі, оскільки уже спостерігається підвищення рівня захворюваності на грип та ГРВІ. Головний позаштатний інфекціоніст краю нагадала, що минулого епідсезону від грипу в Україні  офіційно померло 400 людей.

Зі слів Оксани Вікторівни, на сьогодні у Хмельницькій міській інфекційній лікарні, яка виконує функції ще й обласного закладу, дитяче та доросле респіраторні відділення уже заповнені. Трьом дорослим пацієнтам з пневмоніями, яких доправили у стані середньої важкості, клінічно встановлений діагноз «грип». Однак, лабораторного підтвердження цьому наразі немає. Головний позаштатний інфекціоніст ДОЗ пояснила, що у більшості країн, навіть досить розвинутих, лабораторно підтверджують діагноз лише важким хворим.

У Хмельницькій міській інфекційній лікарні клінічно встановити зазначений діагноз мають право, оскільки в Україні циркулюють віруси грипу і вони уже виділені. Симптоми грипу медики добре знають – це висока температура до 40, катаральні явища, пневмонії.

Оксана Піддубна поінформувала колег, що у цьому епідемічному сезоні в Україні циркулюватиме так званий «Каліфорнійський» грип та вірус «Гонгконг». Останній нашим медикам невідомий, тому як він себе проявить поки не знають.

При виявленні пацієнтів, симптоми яких нагадують грип, Оксана Вікторівна радить інфекціоністам не зволікати. І, якщо є підозра на пневмонію, одразу госпіталізувати. Головне, каже, не втратити часу, аби уникнути летальних випадків.

На часі забезпечення міської інфекційної лікарні згаданими специфічними препаратами за кошти обласного бюджету, оскільки у вільному продажу їх немає.

Найкращим методом профілактики грипу Оксана Піддубна називає вакцинацію інактивованими вакцинами типу Інфлувак чи Ваксігрип. Однак, нині вони також в дефіциті. Попри переважно негативне ставлення до щеплень, яке нині побутує в українському суспільстві, весь цивілізований світ ставиться до свого здоров’я свідомо, запевняє Оксана Вікторівна.

Колектив Хмельницької міської інфекційної лікарні, переважно лікарський склад, ось уже більше 10 років вакцинуються від грипу. І результат не примушує на себе чекати – не хворіють або переносять недугу у легкій формі.

Нагадаємо, що на попередній селекторній нараді з Міністерством охорони здоров’я в. о. Міністра Уляна Супрун повідомила: наразі вакцини для профілактики грипу проходять випробування і надходитимуть в регіони вже у листопаді.

Головний позаштатний інфекціоніст ДОЗ радить не зволікати, і як тільки з’явиться можливість – зробити щеплення від грипу. Головне, наголошує Оксана Піддубна, не чекати епідемії, а вчасно захиститися від недуги.

dscn6178

За матеріалами обласного Центру здоров’я.