25.05.2023 — 20:19

В ОВА відбулася координаційна зустріч щодо відновлення пошкодженої інфраструктури у двох громадах області

Сьогодні під керівництвом першого заступника начальника ОВА Сергія Тюріна відбулася координаційна зустріч з міжнародними партнерами та донорами для обговорення подальших кроків з відновлення пошкодженої інфраструктури Чорноострівської та Хмельницької територіальних громад. Такий діалог – це необхідний крок для швидкого та якісного відновлення зруйнованих приватних та комунальних господарств внаслідок російського ракетного удару на один із об’єктів критичної інфраструктури, що стався 13 травня.

Участь в засіданні взяли представники Агенції регіонального розвитку Хмельницької області, місцевого самоврядування та в онлайн форматі представники міжнародних благодійних організацій.

“Слід відзначити, що за період війни багато людей втратили свої домівки в регіонах, у яких ведуться активні бойові дії. Хмельниччина також піддається ворожим обстрілам. Руйнуються домівки, об’єкти критичної інфраструктури, і на жаль, завадити цьому на 100% ми поки не можемо, – зазначив Сергій Тюрін. – Сьогодні ми активно працюємо над ліквідацією наслідків. Проводиться оцінка руйнувань та пошкоджень, за підсумками якої потерпілі будуть отримувати грошову та матеріальну компенсацію. Окрім того, висловлюю подяку за згуртованість та співпрацю з владою на всіх рівнях, благодійним організаціям та усім, хто докладає зусиль, аби якнайшвидше відбудувати та відновити наш мирний побут.”

В ході засідання, директорка Агенції регіонального розвитку Хмельницької області Катерина Савчук підкреслила, що мета сьогоднішнього засідання – продемонструвати руйнівні наслідки терористичного акту та узагальнити кількість необхідних ресурсів допомоги, яка потребується для їх відновлення. Так, учасникам продемонстрували відповідну презентацію із підрахованими збитками.

Також впродовж спілкування учасники отримали інформацію про те, яку допомогу уже було надано. Так, в постраждалі населені пункти були направлені будівельні матеріали (шифер, шиферні цвяхи, дерево, плівка, скло, листи волокнистоцементні хвилясті, OSB-плити, покрівельний профнастил, пиломатеріали покрівельні, тенти, дошки, брезенти, будівельні набори). Продовжує надаватися допомога бригад у проведенні ремонтних робіт, відбудові пошкоджених будинків, виплата матеріальної допомоги жителям громади, майно яких потребує ремонту та допомога в обстеженні сімей з числа пільгових категорій, які потребують капітального ремонту суттєво зруйнованого житла.

За підсумками зустрічі учасники обговорили поточну ситуацію в громадах та визначили пріоритетність подальших кроків. Зокрема, організації, які будуть сприяти відновленню, зможуть визначити для себе сферу та обсяги надання відповідної допомоги.