12.09.2023 — 16:50

На Хмельниччині перебуває делегація з Польщі

Сьогодні обласний центр відвідала делегація із Республіки Польща з метою обговорення поточної ситуації на Хмельниччині, можливостей та шляхів участі польських підприємств у проектах з відновлення та відбудови України на території Хмельницької області. Делегацію очолили почесні гості – Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Даміан Цярцінський та директор Центру стратегічних досліджень WEI Адам Еберхардт. Розпочався робочий візит із семінару, який ініціював уряд Польщі – «Польсько-українська співпраця та перспективи відбудови України», участь в якому взяв перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін. На заході були присутні також урядові представники Польщі, представники влади області та міста, а також представники сфери бізнесу Республіки Польща та України.

Розпочинаючи семінар Сергій Тюрін вкотре нагадав, що Республіка Польща – найближчий сусід і надійний друг України, а також подякував владі Польщі та усьому польському народові за всеосяжну підтримку нашої держави впродовж повномасштабного вторгнення російської федерації та за багаторічну партнерську співпрацю.

“Попри військовий стан, Хмельниччина є економічно активним та інвестиційно привабливим краєм. У нас добре розвинуте підприємницьке середовище, маємо унікальні природні та рекреаційні ресурси, сприятливі кліматичні умови. Тому зберігаємо великий інтерес в розширенні співробітництва з Польською Республікою в різних сферах соціально-економічної, культурної діяльності, готові співпрацювати з інвесторами та розглянути будь-які пропозиції, які допоможуть у покращенні життя та розбудові нашого краю,” – наголосив посадовець.

Також Сергій Тюрін звернув увагу на деякі статистичні дані, зокрема на те, що Республіка Польща уже є найбільшим міжнародним торговельним партнером Хмельниччини – обсяг товарообігу в поточному році склав 118 млн дол. (експорт 61 млн дол., імпорт 57 млн дол., 12,4% до загального обсягу). Загальна сума іноземних інвестицій, отриманих в цьому році – більше 5 млн дол, у тому числі польських – 127 тис. дол.

Продовжуючи виступ, керівник ОВА наголосив, що окрім налагодженої співпраці, яка є зараз, Хмельниччина також може запропонувати інвесторам вільні земельні ділянки, виробничі площі, приміщення, інші об’єкти типу Greenfield, Brownfield. Для дерегуляції бізнес-середовища діє мережа Центрів адміністративних послуг, що працюють за принципом єдиного вікна. З боку держави та ОВА інвестори отримують підтримку і сприяння для своєї діяльності в межах українського законодавства.

В свою чергу, представники Республіки Польща запевнили, що будуть підтримувати Україну в її боротьбі за перемогу у війні, демократію, розвиток соціально-економічної сфери та прагненні у розбудові розвиненої держави стільки, скільки буде потрібно.

Продовжуючи робочий візит, делегація з Польщі завітала до обласної військової адміністрації, аби тісніше поспілкуватися із обласною владою та висловити позитивні сподівання щодо подальшої співпраці. Під час спілкування обидві сторони обмінялися досвідом, планами щодо реалізації майбутніх спільних проектів та визначили сектори, у яких будуть застосовані спільні напрацювання.

Зокрема, наразі на Хмельниччині активно ведуть свою бізнес діяльність релоковані із постраждалих від війни регіонів підприємства, яким Польська допомога буде вкрай актуальною. Поряд з ними, в області також є і підприємства, що уже тривалий час потребують модернізації та запровадження нових, Європейських принципів ведення справ. Окрім того до співпраці буде залучена і аграрна, будівельна, культурна, соціальна сфера, тощо.

Підводячи підсумки, Польська сторона детально ознайомилася із загальною економічною ситуацією на Хмельниччині, аби надалі застосовувати найефективніші методи ведення співпраці та взаємодопомоги.