09.11.2016 — 10:07

Увага карантин – Африканська чума свиней!

2 листопада 2016 року в одному із домогосподарств смт. Нова Ушиця було зафіксовано захворювання свиней. 3 листопада спеціалістами Новоушицької РДЛВМ проведено розтин загиблої тварини. Згідно результатів досліджень ДНДЛДВСЕ у патологічному матеріалі від двох свиней виділено ДНК вірус африканської чуми свиней.

У зв’язку з підтвердженням діагнозу африканської чуми свиней, з метою  посилення державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду, недопущення розповсюдження збудника хвороби 8.11.2016 року під керівництвом голови Новоушицької райдержадміністрації Юрія Танасійчука проведене засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії та комісії з питань надзвичайних ситуацій при райдержадміністрації.

2016-11-08

За результатами засідання комісія вирішила: оголосити населений пункт смт. Нова Ушиця, с. Філянівка, с. Каскада Новоушицького району, неблагополучними пунктами щодо африканської чуми свиней і встановити в них карантин; визначити керівника з ліквідації надзвичайної ситуації, створити оперативний штаб з ліквідації надзвичайної ситуації; встановити межі епізоотичного осередку; встановити зону захисту, яка безпосередньо межує з епізоотичним осередком (не менше З км) смт. Нова Ушиця,с. Філянівка, с.Каскада; встановити зону нагляду, яка оточує межі зони захисту від епізоотичного осередку в радіусі не менше 20 км, в яку входять 28 населених пунктів Новоушицького району; затвердити «План заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання» та схему інформування; створити шість підрозділів та затвердити їх склад для організації протиепізоотичних заходів в неблагополучних пунктах; Новоушицькій районній державній адміністрації, Новоушицькій районній раді, Новоушицькій селищній раді оперативно вирішити питання щодо виділення коштів з місцевого та районного бюджету для проведення заходів згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 31.10.2012 року № 1003.

Подія класифікується як надзвичайна ситуація природного характеру, пов’язана з окремим випадком екзотичного та особливо небезпечного інфекційного захворювання сільськогосподарських тварин.

Станом на 08.11.2016 року розгорнуто два поста АЧС на виїзді з смт. Нова Ушиця в напрямку смт. Віньківці та поблизу с. Іванівка, Новоушицького району, де залучено, – Новоушицький PC – 1 особа, Віньковецький PC – 1 особа, Новоушицьке віділення поліції ГУ Нацполіції України в Хмельницькій області – 2 особи, управління Держпродспоживслужби в Новоушицькому районі – 2 особи та організовано цілодобове чергування.

Дана подія знаходиться на контролі ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області та управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації.

Зберегти

Зберегти

Зберегти