09.11.2016 — 13:19

Аграрії Хмельниччини вже завершили сівбу озимих культур

8 листопада під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України  Максима Мартинюка відбулася селекторна нарада з питань попередніх підсумків сівби озимих культур та проведення комплексу осінньо-польових робіт у 2016 році.

img_20161108_121859У відеоконференції взяли участь т.в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Олег Гуменний, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Вадим Конончук, представники Держсільгоспінспекції,   Аграрного фонду України, ПАТ «ДПЗКУ», спеціалісти Департаменту агропромислового розвитку.

Незважаючи на складні погодні умови, темпи проведення осінньо-польових робіт в державі перевищують минулорічні. Про це повідомив Максим Мартинюк.

В ході відеоконференції були обговорені  питання проведення комплексу жнивних та посівних робіт, особливості здійснення догляду за посівами озимих культур урожаю 2017 року.

За даними Мінагрополітики, на 7 листопада в Україні озимі на зерно посіяні на площі 6 807,8 тис. га, що складає 92% від запланованого обсягу в 7 373,8 тис. га. У минулому році на цю дату було посіяно 6 562 тис. га або 89% від плану.

«Зараз перед нами постає завдання максимального збереження озимого клину, а це, у свою чергу, вимагає проведення постійного моніторингу стану посівів озимих культур під час їх осіннього розвитку, перезимівлі та при відновленні весняної вегетації 2017 року»,- підкреслив перший заступник Міністра. Передбачено, що наукові установи НААН розроблять практичні рекомендації щодо догляду за посівами за різними грунтово-кліматичними зонами, які будуть доведені до аграріїв.

Також під час наради представник  ПАТ «ДПЗКУ» ознайомив учасників відеоконференції з умовами укладання форвардних контрактів на закупку зерна урожаю наступного року.

img_20161108_121908Як зазначив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадим Конончук, аграрії Хмельниччини вже завершили сівбу озимих культур. За підсумками Хмельниччина займає 4 місце в Україні по урожайності зернових культур з показником 56,5 ц/га. Також наша область зайняла  2 місце в державі по урожайності соняшника з показником 29,7 ц/га.

До погіршення погодних умов аграрії встигли засіяти озимих зернових культур на 90% запланованої площі.   Посіви озимих зернових займають площу понад 224 тис. га. Озимий ріпак посіяно на площі 74 тис. га, що становить 118 % до прогнозу.

Зберегти

Зберегти

Зберегти