10.10.2023 — 18:15

В області відбувся форум до Дня психічного здоров’я «Ментальне здоров’я: плекаємо стійкість»

Сьогодні в обласному центрі відбувся форум «Ментальне здоров’я: плекаємо стійкість», приурочений до Всесвітнього дня психічного здоров’я. Цей захід став частиною реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», що ініційована дружиною Президента України Оленою Зеленською, яка має на меті допомогти українцям знайти джерело духовної енергії та стресостійкості. Привітав учасників форуму заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв.

Розпочинаючи промову посадовець відмітив, що ментальне здоров’я означає не лише здоровий дух та психіку людини, а і є значущим соціальним складником. Воно є важливим для втілення власних бажань, реалізації цілей, доброго фізичного самопочуття, а в загальному — психічне здоров’я кожної окремої людини важливе для всього суспільства в цілому.

“Російсько-українська війна дуже вплинула на психічне здоров’я українців: тих, хто воює, хто пережив обстріли, хто виїхав з дому, хто потрапив в окупацію, пережив знущання й тортури. Враховуючи це, піклування про ментальне здоров’я має перетворитися на щоденну звичку. Провідником на цьому шляху покликана стати Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?». Сьогодні в області ми активно працюємо над тим, аби люди все частіше звертали увагу на своє моральне становище, не пускали на самотік свою тривожність, а користувалися послугами допомоги, що надає держава,” – зауважив Володимир Юр’єв.

В ході заходу також відбулися обговорення питань ментального здоров’я у форматі панельних дискусій. Окрім того, із презентацією Всеукраїнської програми ментального здоров’я в форматі відеозапису до присутніх звернулася Перша леді Олена Зеленська.

Далі учасникам форуму детальніше розповіли про пріоритетні плани та напрацювання у сфері ментального здоров’я на рівні області й громад, продемонстрували результати картування наявних послуг та сервісів у сфері ментального здоров’я. У дискусіях взяли участь представники різних сфер обласного управління щодо питань ментального здоров’я, практикуючі лікарі та психологи.