11.11.2016 — 16:21

Внесено зміни до Санітарних правил в лісах України

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2016р. №756 була затверджена нова редакція «Санітарних правил в лісах України», а також внесені доповнення до Правил поліпшення якісного складу лісів.

Новими правилами удосконалено механізм призначення та здійснення санітарно-оздоровчих заходів у лісах, передбачено обмеження у зонах регульованої та стаціонарної рекреації національних і природних парків, у заказниках – загальнозоологічних, ботанічних, лісових, орнітологічних та ландшафтних, а також буферних зонах біосферних заповідників – повну заборону проведення санітарних рубок.

У природних заповідниках, заповідних зонах біосферних заказників, національних парків, регіональних ландшафтних парків, а також у заповідних урочищах і пам’ятках природи заборонені суцільні та вибікові рубки, у тому числі вирубка дуплястих, сухостійних, фаутних дерев та ліквідація захаращеності (боротьба з мертвою деревиною). Суцільні та вибіркові санітарні рубки заборонені, згідно ст.39 Закону України «Про тваринний світ», з 10 квітня по 15 червня.

Також запроваджено більш жорсткі критерії щодо принципів лісогосподарювання, що в свою чергу сприятиме збереженню біологічного та ландшафтного різноманіття. Вимоги нових Санітарних правил дають можливість максимально зменшити площі суцільного вирубування дерев, яке буде застосовуватись лише за умови безповоротного пошкодження лісів стихійними факторами непереборної сили (пожежі, вітровали, буреломи, масове всихання тощо).

Окрім того, нова редакція правил передбачає інформування громадськості про стан лісових насаджень та прозорість прийняття рішень щодо підстав планування і правомірності призначення у них відповідних санітарно-оздоровчих заходів.

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації