25.11.2023 — 17:10

Хмельниччина вшановує пам’ять жертв Голодоморів

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. В цей день ми згадуємо про мільйони людських життів, які Україна втратила внаслідок Голодомору і масових штучних голодів.

Цього року ми вдруге вшановуємо пам’ять про жертви сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни, яка супроводжується геноцидними діями Росії проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані. Відтак вшанування пам’яті жертв Голодомору проходить під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

Сьогодні до пам’ятника “Ангел скорботи” приходять люди, аби згадати та вшанувати пам’ять про кожного, хто загинув від голоду, і передати пам’ять про трагедію наступним поколінням. Представники влади області та міста, духовенства, силових структур та громадськість долучилися до Всеукраїнської хвилини мовчання, помолилися за душі померлих та поклали квітки та колоски до ніг Скорботного ангела.

Також жителі Хмельниччини вчергове провели Всеукраїнську акцію «Запали свічку», і з настанням темряви запалили та поставили свічки на підвіконня – на знак скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів наших співвітчизників.

Через 90 років після Голодомору-геноциду росіяни знову застосовують проти українців методи геноциду, щоб знищити нашу ідентичність, культуру, мову – знищити українську націю як таку. Для цього окупанти масово вбивають і депортують українців, руйнують міста. Та сьогодні весь цивілізований світ допомагає Україні, а ми, українці, маємо власну державу, Збройні сили, згуртовані та всі разом працюємо на перемогу. І завдяки цьому успішно протистоїмо путінському геноциду. В умовах нинішньої російської агресії наша пам’ять про Голодомор 1932–1933 років є чинником суспільної мобілізації українців і світової спільноти для протидії агресору. Станом на жовтень 2023 року визнали Голодомор 1932–1933 в Україні актом геноциду парламенти 28 держав.

Запали свічку пам’яті…..