24.11.2023 — 14:37

Підтримка психологічного здоров’я атомників – один із напрямів допомоги МАГАТЕ українським атомникам

Вступна нарада МАГАТЕ під головуванням генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі ознаменувала відкриття заходів для підтримки психологічного здоров’я персоналу атомних електростанцій. Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, т.в.о. Голови Держатомрегулювання Олег Коріков, представники АЕС України долучилися до наради в режимі онлайн.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі у своїй промові відзначив важливість психологічної підтримки працівників АЕС, адже вперше персонал ядерної галузі зустрічається з викликами, повʼязаними з постійною ментальною напругою.

Президент Компанії Петро Котін наголосив на тому, що значна увага збереженню та відновленню психічного здоров’я персоналу в Компанії приділяється постійно: «Енергоатом повною мірою усвідомлює свою відповідальність перед суспільством за збереження життя і здоров’я персоналу, населення міст-супутників АЕС та держави».

Представниця ВП ХАЕС Надія Стіба розповіла про психологічний стан та адаптацію персоналу АЕС України, а також про здійснені заходи з метою підготовки до реалізації програми медичної допомоги МАГАТЕ. Зокрема, на Хмельницькій АЕС відбувся тренінг на тему вирішення психологічних проблем, який провела команда експертів МАГАТЕ.

По завершенні вступної наради експерти МАГАТЕ провели семінар для команди психологів ще однієї з АЕС України.

Для довідки:

Програма МАГАТЕ з надання медичної допомоги була оголошена 26 квітня 2023 року з урахуванням складних і стресових умов, в яких оперативний персонал українських АЕС виконує свої обов’язки. Метою програми є забезпечення оперативного персоналу АЕС України необхідним доступом до послуг, необхідних для фізичного та психологічного здоров’я, а отже, постійної придатності до виконання посадових обов’язків. Заплановано проведення низки семінарів, тренінгів тощо, покликаних розширити можливості команд психологів та керівництва на АЕС України для надання консультацій та підтримки психологічного стану оперативного персоналу.