18.11.2016 — 16:12

Профтехосвіта Хмельниччини презентувала себе на Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності «WorldSkills Ukraine»

Нещодавно у м. Києві відбувся Всеукраїнський конкурс професійної майстерності «WorldSkills Ukraine», метою проведення якого є популяризація робітничих професій, професійна орієнтація молоді, а також упровадження в систему вітчизняної професійної освіти кращих міжнародних напрацювань. В Україні конкурс проводився вперше та здійснювався за підтримки Міністерства освіти і науки України, Державної служби зайнятості та багатьох інших організації, які виявили бажання бути разом з родиною WorldSkills International.

%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0

На відкритті Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» були присутні Володимир Гройсман – Прем’єр-міністр України, Лілія Гриневич – Міністр освіти і науки, Андрій Рева – Міністр соціальної політики, Ігор Жданов – Міністр молоді та спорту України, Ігор Райнін – Глава Адміністрації Президента України, віце-президент WorldSkills International, Голова Комітету зі змагань Стефан Прашль, Голова Правління WorldSkills Ukraine Рибак Сергій Олександрович, виконавчий Віце-президент Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців «Конфедерація роботодавців України»,  президент Інституту професійних кваліфікацій  Мірошниченко Олексій Валентинович, директор Інституту професійних кваліфікацій  Федерації роботодавців України Колишко Родіон Анатолійович, директор Інституту професійно-технічної освіти НАПН України Радкевич Валентина Олександрівна та представники інших установ, організацій, які долучилися до даного конкурсу.

%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%b9%d1%81%d0%bc%d0%b0%d0%bd

Цьогоріч у конкурсі взяли участь 150 учасників з 25 регіонів України. Перемога у WorldSkills Ukraine надає можливість молодим людям взяти участь у WorldSkills International, який відбудеться в столиці Об’єднаних Арабських Еміратів – Абу-Дабі в жовтні 2017 року.

Конкурс проводився серед робітників (службовців), фахівців, учнів та студентів, які здобувають професійно-технічну, середню спеціальну та вищу освіту у віці від 18 до 22 років за 9 професійними компетенціями на восьми майданчиках, серед них Київський професійний ліцей будівництва і комунального господарства, Київський національний торговельно-економічний університет та професійно-технічні навчальні заклади м. Києва.

%d1%81%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d1%96%d0%ba%d0%b0_%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%ba2

Рішенням організаційного комітету регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills UKRAINE», до складу якого увійшли представники департаментів освіти і науки та економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Хмельницької облдержадміністрації, Хмельницького обласного центру зайнятості, Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області, Науково-методичного центру професійно-технічної освіти і підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області, ради директорів професійно-технічних навчальних закладів Хмельницької області та асоціації працівників профтехосвіти області, команду Хмельницької області на Всеукраїнському конкурсі представляли учні та випускники професійно-технічних навчальних закладів області у 9 компетенціях, а саме:

кондитерське мистецтво – випускниця ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти торгівлі та харчових технологій» Катерина Стецюк;

кулінарне мистецтво – випускник ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг» Михайло Орел;

ресторанний сервіс – випускник ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг» Олександр Белінський;

перукарське мистецтво – учениця ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» Тетяна Данилкова;

технології моди – учениця ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» Ілона Гаврисишин;

зварювальні роботи – учень Державний навчальний заклад «Вище професійне училище №11 м. Хмельницького» Роман Власюк;

сухе будівництво та штукатурні роботи – учень Вищого професійного училища № 4 м. Хмельницького Вадим Макаров;

облицювальні роботи – учень Вищого професійного училища № 4 м. Хмельницького Іван Скіц;

сантехніка та опалення – учень ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» Артем Колесник.

За підсумками змагань у компетенції «Технології моди» учениця ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» Ілона Гаврисишин посіла 3 місце та здобула бронзову медаль.

%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b6_%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d1%96%d1%97

Одночасно з участю у Всеукраїнському конкурсі, хмельничани представляли свою майстерність у ІІ-ому Міжнародному кулінарному фестивалі «BESTCооkFEST» з трьох компетенцій, а саме кондитерське мистецтво, кулінарне мистецтво та ресторанний сервіс.

%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b6_%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%80

Результатом високої оцінки міжнародних суддів фестивалю є здобуття бронзових медалей у компетенції «Кондитерське мистецтво» в номінації «Арт-клас» випускницею ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти торгівлі та харчових технологій» Катериною Стецюк та у компетенції «Ресторанний сервіс» випускником ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг» Олександром Белінським.

Сподіваємося, що Всеукраїнський конкурс професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» стане гарною традицією проведення подібних змагань, адже даний захід сприяє підвищенню престижності робітничих професій серед молоді та надає можливість українській професійній освіті стати частиною міжнародної системи підготовки кадрів.

Довідково:

WorldSkills International (WSI) – це некомерційне об’єднання, яке заснував гендиректор Іспанської молодіжної організації Хосе Антоніо Елола Оласо. Разом із директорами професійних центрів Антоніо Альмагро Діасом і Фаустіно Рамосом Діасом він розпочав реалізувати цей проект. У 1946 році, коли Іспанія відновлювалася після закінчення Другої світової війни, була величезна потреба в кваліфікованих кадрах. Автор ідеї переконував учителів, учнів та їхніх батьків, а також потенційних роботодавців, що їхнє майбутнє залежить від ефективної системи професійної підготовки.

Перші змагання пройшли в Іспанії в 1947 році і стали резонансною подією для всього суспільства. Сьогодні WSI об’єднує понад 70 країн. Проводяться різноманітні заходи: регіональні й національні змагання, континентальні першості. Один раз на два роки відбувається світовий чемпіонат робітничих професій WorldSkills, який ще називають «Олімпіадою для робітничих рук». Участь у змаганнях бере молодь віком від 18 до 22 років. Це на сьогодні – наймасовіше змагання в усьому світі.

За матеріалами Департаменту освіти і науки облдержадміністрації