18.11.2016 — 16:51

Новоушицька селищна об’єднана територіальна громада ділилась досвідом об’єднання

Сьогодні Новоушицька селищна об’єднана територіальна громада приймала делегацію представників Чернівецької області з метою обміну досвідом щодо територіального об’єднання громад та передачі повноважень на місця.

Участь у заході взяли т.в.о. заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації  Ігор Богатирець, регіональний координатор Центру розвитку місцевого самоврядування в Хмельницькій області Сергій Яцковський, голова райдержадміністрації Юрій Танасійчук, голова районної ради Олександр Проциш, селищний голова Олег Московчук, в.о. старост.

dsc04155

Відкрив зустріч із делегацією сусідньої області Валерій Олійник. Він зазначив, що робота з територіального об’єднання громад в області продовжується і облдержадміністрація активно сприяє утворенню та функціонуванню нових громад.

Детальнішу інформацію надав регіональний координатор Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський.

Так, на Хмельниччині функціонує 22 територіальних громади, які об’єднують 495 населених пунктів, 212 сільських, селищних, міських рад. Унікальним є те, що на території області є всі можливі варіанти об’єднання громад. Проте це не дозволяє побачити, яка з моделей управління є більш ефективною, адже все залежить від адміністративних центрів, які є на території району і їх особливостей. «Механізм об’єднання єдиний, специфіка кожної громади різна», – підкреслив Сергій Яцковський. Головною особливістю ОТГ є влада на місцях, яка має бути професійно грамотною і відповідальною, вміти володіти великими повноваженнями та розпоряджатися ресурсами.

Від імені органів виконавчої влади району виступив Юрій Танасійчук. Він сказав, що об’єднання населених пунктів району в громаду є правильним кроком, який дає позитивні результати. «Як голова райдержадміністрації скажу, що час засвідчує правильність обраного шляху – утворення Новоушицької об’єднаної територіальної громади», – зазначив посадовець.

Селищний голова Олег Московчук презентував перші результати діяльності громади. На розвиток громади із державного бюджету виділено 22,8 млн. грн., з них освоєно 12,2 млн. грн. Кошти були спрямовані на розвиток закладів соціально-культурної сфери, покращення якості комунальних послуг, покращення якості дорожньої інфраструктури, благоустрою (освітлення вулиць, обрізка дерев, встановлення сміттєвих урн тощо), на роботу із вразливими верствами населення, на підтримку медицини, освіти, культури, спорту.

dsc04174

Презентація продовжилась демонстрацією комунальної техніки у кількості 7 одиниць, придбаної КП «Комунальник» та ГП «Водоканал» за кошти субвенції та відремонтованої техніки за власні ресурси.

Як зазначив Олег Московчук, комунальна техніка району об’єднана в одній комунальній установі. Таким чином, до об’єднання було 11 одиниць техніки, після об’єднання – 31, відповідно збільшилась і кількість робочих місць. Придбано екскаватор (1,9 млн. грн.), спецавтомобіль для обслуговування водопровідно-каналізаційної мережі (818 тис.грн.), контейнеровоз для вивозу сміття (1,2 млн. грн.), здійснюється придбання гідропідйомника.

dsc04192

Після цього делегація відвідала Струзьку ЗОШ І-ІІІ ступенів, в якій проводяться капітальний ремонт системи опалення та влаштування теплогенераторної (за кошти субвенцій на розвиток інфраструктури та соціально-економічний розвиток) та побувала у фізкультурно-оздоровчого комплексу в смт Нова Ушиця, де наразі завершується капітальний ремонт.

Крім того, т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник привітав працівників сільськогосподарської галузі Новоушицького району

Валерій Цезарович у вітальному слові зазначив, що завдяки умілому господарюванню, досягнення в сільському господарстві Хмельницької області останніх років стають загальновизнаними, підвищують конкурентоспроможність і забезпечують стабільний розвиток галузі. Він подякував господарям наддністрянської землі за працелюбність та побажав плідного нового господарського року.

Посадовець відзначив грамотами Хмельницької обласної державної адміністрації кращих працівників галузі.

pb170031

За матеріалами Новоушицької РДА