14.02.2024 — 20:43

В ОВА відбулася робоча зустріч із представниками УВКБ ООН

Сьогодні в обласній військовій адміністрації відбулося обговорення питань поточної співпраці із представниками Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні.  Зустріч провів перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін та заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв. Участь також взяли представники Агенції регіонального розвитку Хмельницької області та представники сфери гуманітарного забезпечення області.

Вітаючи присутніх, Сергій Тюрін подякував за підтримку й допомогу у реалізації важливих соціальних проєктів в області: “Ваша співпраця і допомога є максимально відчутною. Робота Представництва в напрямку надання захисту та допомоги ВПО має велике значення в координації роботи ОВА. Завдяки цьому ми можемо скерувати допомогу туди, де вона першочергово необхідна.”

Посадовець розповів, що з 24 лютого 2022 року значна кількість переселенців зі сходу України знайшла притулок в Хмельницькій області. Більше 450 тисяч ВПО пройшли через Центри допомоги в Хмельницькій області.

В свою чергу, Федеріко Серсале – Голова Саб-офісу УВКБ ООН у м. Вінниця розповів про підсумки діяльності організації за 2023 рік. Він зазначив, що за попередній рік 75 000 внутрішньо переміщених осіб отримали послуги й підтримку в Хмельницькій області (юридичну, грошову допомогу, психологічну підтримку та інші види допомоги). Партнерською організацією Рокада було відкрито 5 дружніх до дітей просторів, імплементовано 11 проектів підтримки громад за ініціативи ВПО, а також передано ноутбуки Департаменту соціального захисту населення ОВА і управлінню праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради. 26 000 переселенців отримали непродовольчі товари, було передано 5 генераторів для підтримки МТП в області. 9 колективних шелтерів отримали допомогу у вигляді ремонту від партнера УВКБ ООН Medair. Серед іншого УВКБ ООН  підтримувало домогосподарства, які постраждали від обстрілів, ремонтом, а також партнери проводили ремонти в домогосподарствах вразливих ВПО та надавалась грошова допомога на оренду житла.

Обговорюючи сказане, Володимир Юр’єв відмітив, що прогнозується повернення з війни великої кількості ветеранів. Вони потребують реабілітації: як самі ветерани, так і їхні сім’ї та все суспільство. “Ми розуміємо, що їм потрібно буде знову навчитися жити в цивільному середовищі, і це життя має бути полегшеним та комфортним. Не залишаємо поза увагою і питання соціальної підтримки наших дітей. В цьому напрямку ми тісно співпрацюємо з різними міжнародними організаціями. Тому також розраховуємо на вашу допомогу у вирішенні даного питання”, – сказав заступник начальника ОВА.

В ході зустрічі присутні обговорили пріоритети співпраці на 2024 рік. Вони мають бути спрямовані на здійснення всіх доступних та належних заходів для розв’язання проблем та мінімізації негативних наслідків, пов’язаних з внутрішнім переміщенням:

– реалізація житлових прав ВПО, проведення ремонтних робіт та придбання побутової техніки і меблів;

– забезпечення належних умов в місцях тимчасового проживання ВПО;

– надання юридичної, психологічної допомоги, надання гуманітарної допомоги;

– працевлаштування та подальша інтеграція переселенців у громади.

На закінчення розмови, Сергій Тюрін подякував гостям за візит та зазначив: “Ми високо цінуємо спільну роботу з вашою командою та висловлюємо зацікавленість у подальшій плідній співпраці в Хмельницькій області”.