23.02.2024 — 12:22

На Хмельниччині відбулася церемонія спецпогашення нової поштової марки, присвяченої 10-річчю українського спротиву

Сьогодні в обласному центрі відбулася церемонія спецпогашення нової марки під назвою «І буде весна!». Це поштовий випуск із найкращими світлинами воєнного часу, яким Укрпошта вшановує героїчний спротив Українського народу російському агресору у війні, що триває 10 років.

На блоці зображено 4 фото. Одна з них — знакова фотографія війни, яку розпочала рф проти України у 2014 році з окупації Криму. Світлина належить польському художнику Kубі Камінському/PAP. Саму фотографію вдалося передати чудом. Автор встиг її переслати до того, як «зелені чоловічки» забрали всі матеріали в західних журналістів. Суть фото очевидна та зрозуміла – безбройний український офіцер дивиться на «до зубів» озброєнних російських воєнних. Тоді ще ніхто не міг припустити, що можлива повномасштабна війна.

Ще одне фото – воїн у променях сонця на «Азовсталі» – легендарний автопортрет, зроблений захисником із позивним «Орест» Дмитром Козацьким у травні 2022 року під час героїчної оборони Маріупольської «фортеці». Далі на знімку Сергія Бобка – зафіксовані медики-волонтери на весні 2022 року на весільній фотосесії у дворі зруйнованого російськими ракетами будинку в Харкові. Потрапило до блоку і фото рук піхотинця 28-ї бригади з позивним «Сніжок» було знято Максимом Дондюком за кілька сотень метрів від ворожих окопів на околиці Бахмута у березні 2023 року.

“Весна – це час відновлення та нових очікувань. Я дуже сподіваюся, що цієї весни зло засне і прокинеться добро, яке переможе. Нехай ця весна стане для українського народу переможною”, – сказала керівник апарату ОВА Оксана Вжешневська під час церемонії спецпогашення нової марки.

До слова, відтворені на поштових марках фотографії здобули престижні нагороди: «Захоплення аеропорту «Бельбек» – перше місце в конкурсі Grand Press Photo 2014; «Світло переможе!» та «Кохання не спинити!» увійшли до переліку найкращих світлин 2022 року за версією газети The Guardian; знімок «Руки піхотинця» потрапив до добірки найкращих фотографій 2023 року за рейтингом журналу Time.