23.11.2016 — 11:28

Засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Славутській райдержадміністрації

21 листопада 2016 року в с. Черниця Корецького району Рівненської області зафіксовано спалах африканської чуми свиней в індивідуальному господарстві.

У зв’язку з цим, перший заступник голови районної державної адміністрації Олександр Мельник , 22 листопада, провів засідання районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Славутській райдержадміністрації за участю керівників профільних структур.

p1020822

За словами в. о. начальника управління Держпродспоживслужби в Славутському районі – Любов Колесник, африканська чума свиней – хвороба, що знаходиться на першому місці за рівнем небезпечності. Від цього захворювання досі немає вакцини, також не існує ліків, якими його можна було б вилікувати.

У разі підтвердження наявності збудника африканської чуми свиней проводяться заходи відповідно до діючої в Україні Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 05.03.2014 р. № 81, якою визначаються межі епізоотичного осередку, зони захисту та нагляду, – підкреслила Любов Власівна.

Зокрема, наразі до зони нагляду увійшли населені пункти Славутського району: Піддубці, Мухарів, Печиводи, Тростянець, Васелинівка, Кутки, Киликиїв, Бесідки, Хвощівка, Красносілка, Плоска, Мирутин, Берездів, Зубовщина, Селичів, Ставичани, Ногачівка, Хоняків, Понора, Великий Скнит, Нараївка, Довжки, Рівки, Ганнопіль, Соснівка, Хоросток, Малий Скнит, Шатерники, Клепачі, Жуків, Дяків, Гориця.

p1020825

З огляду на останнє, в районі передбачено: переорати польові дороги в зоні нагляду, які межують з Корецьким районом Рівненської області;  встановлення ветеринарно-поліцейського посту санітарного контролю та спеціальної обробки із дезбар’єрами  з цілодобовим чергуванням на виїзді із с. Мухарів, що межує з Рівненською областю; облік усього поголів’я свиней у господарствах усіх форм власності  з наступним посиленням спостереження за ними; організувати перевірки всіх наявних свиногосподарств незалежно від форми власності на предмет додержання вимог по роботі в «закритому режимі», перевірити м’ясопереробні підприємства з метою контролю за надходженням і документальним супроводом живих тварин, сировини, додержанням ветеринарно-санітарних вимог  при переробці, виготовленні продукції, утилізації відходів тваринного походження.

Також забороняється торгівля на ринках стихійної торгівлі живими тваринами (свині), свининою та іншими продуктами свинарства, постачання населенню продуктів тваринництва без наявності супровідних ветеринарних документів, безконтрольне переміщення тварин в зоні спостереження.

За матеріалами Славутської РДА