27.03.2024 — 18:57

Сергій Тюрін представив на сесії обласної ради звіт про здійснення облвійськадміністрацією делегованих повноважень

Сьогодні під час 19 сесії восьмого скликання Хмельницької обласної ради перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін представив звіт про здійснення обласною військовою адміністрацією делегованих їй повноважень облрадою у 2023 році. Участь у сесії також взяли заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв та керівник апарату ОВА Оксана Вжешневська.

Розпочинаючи промову Сергій Тюрін нагадав, що відповідно до Законів «Про місцеві державні адміністрації» та «Про місцеве самоврядування в Україні» обласною військовою адміністрацією здійснюються заходи, спрямовані на виконання повноважень, делегованих обласною радою та додаткових повноважень, делегованих тимчасово на період дії воєнного стану.

Варто зазначити, що це перший звіт за 2 роки великої війни, у якому наведені дані, які стосуються окресленого періоду.

Так, посадовець розповів, що в умовах війни роботу органів влади та фінансові ресурси зосереджено на підвищенні обороноздатності держави, належному функціонуванні цивільної інфраструктури та створенні умов для безпечної життєдіяльності населення.

У минулому 2023 році втричі збільшили фінансовий ресурс на підтримку оборонної сфери з обласного бюджету. Так у 2022 році було виділено майже 40 млн грн, у 2023 – вже 115 млн грн. Загалом за 2 роки – це понад 150 мільйонів гривень.

Посадовець подякував платникам податків, за те що в надскладний воєнний час вони є надійною підтримкою захисту українського народу та своєчасно і в повному обсязі виконують свої зобов’язання перед бюджетом.

За два роки до бюджетів усіх рівнів в цілому мобілізовано 52,3 млрд грн податків і зборів. У 2023 році збільшено надходження до державного бюджету  на понад 21%, або на 2,4 млрд грн, до місцевих бюджетів – на 11 %, або на 1,5 млрд грн. За усіма джерелами надходжень в минулому році забезпечено виконання затверджених планових показників, що дало змогу у повному обсязі утримувати існуючу мережу комунальних закладів, не допустити заборгованості на оплату праці, комунальних послуг та енергоносіїв.

Хмельницька область надала всебічну підтримку майже 500 тисячам ВПО. Понад 74 тисячі переселенців залишаються жити в громадах. На їх потреби з обласного бюджету виділено 109 млн грн, з них 69 млн грн у 2023 році.

В області сформована спроможна мережа та розроблено План розвитку Хмельницького госпітального округу на 23-25 роки. Минулого року з обласного бюджету виділено 308,5 млн грн на обласні заклади медицини.

Як наголосив Сергій Тюрін, в освіті стоїть завдання, щоб діти в усіх школах могли вчитися очно і отримувати якісні знання. Тому продовжується облаштування укриттів, наразі їх – 1205. 94% шкіл і садочків працюють очно або змішано, решта 6% – дистанційно.

Завдяки спільним зусиллям, серед областей України Хмельниччина є лідером в освоєнні субвенції на укриття в розмірі майже 48 млн гривень.

Хмельницька область з лідерів по кількості громад УПЦ стала лідером по кількості виходу релігійних громад з-під московського впливу – а саме станом на сьогодні вже вийшло 294 громади з УПЦ.

Завершуючи доповідь Сергій Тюрін подякував присутнім за взаєморозуміння та тісну співпрацю у вирішенні найбільш важливих та актуальних питань життєдіяльності та захисту Хмельниччини під час війни. “Хочу нагадати слова Президента України Володимира Зеленського, озвучені на початку великої війни. Зараз немає політичних партій і політичних прапорів, є одна партія із назвою Україна під синьо-жовтим стягом. Адже лише завдяки нашим спільним злагодженим діям Хмельницька область працює, допомагає фронту, вірить і наближає Перемогу”, – сказав посадовець.