18.04.2024 — 19:07

На Хмельниччині відбулась міжвідомча нарада щодо створення та функціонування індустріальних парків в області

Хмельниччина є регіоном України із значним потенціалом, широкими можливостями для розвитку внутрішніх міжрегіональних та зовнішніх міждержавних зв’язків. Область має  вигідне транспортно-географічне розташування та індустріально-аграрне спрямування. Відтак, сьогодні під головуванням першого заступника начальника ОВА Сергія Тюріна та за участю заступника міністра економіки України Віталія Кіндратіва, народних депутатів України, заступника начальника ОВА Володимира Юр’єва, представників індустріальних парків та бізнесу відбулось обговорення поточної діяльності та державної підтримки індустріальних парків, перспектив утворення нових та обмін досвідом роботи у сфері індустріальних парків.

Розпочинаючи засідання, Сергій Тюрін подякував усім, хто працює над розвитком індустріальних парків та зазначив, що на сьогодні в області їх утворено 4, також опрацьовуються можливості щодо створення ще 3 індустріальних парків. Це свідчить про те, що Хмельниччина має всі необхідні умови для успішного розвитку цієї інноваційної форми розвитку економіки.

Варто відмітити, що Законом України «Про індустріальні парки» передбачено державну підтримку у створенні індустріальних парків, а це підтримка ініціаторам створення, керуючим компаніям та учасникам індустріальних парків, які включені до Реєстру індустріальних парків, зокрема, у вигляді безвідсоткових кредитів (позик), цільового фінансування на безповоротній основі для облаштування індустріальних парків за рахунок коштів, передбачених законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

“Розвиток індустріальних парків є складовою політики «Зроблено в Україні», мета якої – стимулювання виробництва, залучення інвестицій у реальний сектор та збільшення обсягів несировинного експорту. Це потужний крок з боку держави в плані допомоги бізнесу з виходом на нові закордонні ринки, а також можливість покращення бізнес-клімату в Україні”, – зазначив посадовець.

В ході обговорень заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський поінформував щодо законодавчого забезпечення індустріальних парків. Також заступник міністра економіки України Віталій Кіндратів розповів про підзаконні акти щодо їх реєстрації та функціонування.

Окрім того, під час наради учасники обговорили низку важливих питань:

* Успішний досвід громад у розвитку індустріальних парків в Україні;
* Створення та функціонування індустріальних парків регіону;
* Питання щодо підключення індустріальних парків до мереж електропостачання, газу, води та водовідведення.

“Хмельницька обласна військова адміністрація підтримує ініціативи щодо розвитку індустріальних парків на теренах області. Спільними зусиллями влади, бізнесу та громадськості ми будемо і надалі тримати потужний економічний тил для нашої перемоги!” – зазначив перший заступник начальника ОВА.